IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,456

Više od politike - Non solo politica

🟢Grad Poreč - Parenzo nastavlja ulagati u razvoj predškolskog obrazovanja!Suvremeni standardi, sigurno i poticajno okruženje i briga za sve generacije temelj su napretka i razvoja istarskih gradova i općina. Bravo Poreč, Loris Peršurić 👏 ... See MoreSee Less
View on Facebook
🟢Antifašizam je jedna od naših temeljnih vrijednosti koju slavi čitava Europa te koja je utkana kako u županijski Statut, tako i u Ustav Republike Hrvatske. Dobro znamo koliko je teška bila borba naših predaka, a znamo i koliko ona danas vrijedi. Ponosni smo što je upravo antifašizam bitan dio našeg identiteta i što je i danas jedan od najvažnijih stupova na kojima počiva i s kojim se diči suvremeno istarsko društvo. ... See MoreSee Less
View on Facebook

ZAGREB –„Ne pozdravljamo daljnje zadiranje u ovlasti jedinica lokalne samouprave, na način da će Vlada RH donijeti Etički kodeks za službenike i namještenike u jedinicama lokalne i područne samouprave jer mislimo da su to ovlasti prije svega općina i naših gradova, odnosno njihovih izvršnih ili predstavničkih tijela“, istaknuo je saborski zastupnik IDS-a Dalibor Paus u raspravi o izmjenama Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Pozdravio je izmjene koje se tiču reguliranja radno-pravnih statusa službenika i namještenika, kao i mogućnost daljnjeg rada osoba koje su stekle uvjete za mirovinu, boljeg reguliranja državnih ispita, no napomenuo je da se ne slaže s odredbom prema kojoj bi Vlada donijela Etički kodeks za službenike i namještenike.

-Podsjetiti ću (barem je tako u našoj županiji)  da općine i gradovi imaju svoje Etičke kodekse koji su doneseni na temelju Strategije borbe protiv korupcije još 2014.g. i da nemamo ništa protiv da se donesu novi Etički kodeksi, nego nam nije jasno zbog čega bi to radila Vlada RH, naglasio je predsjednik IDS-a te dodao da nam se prečesto događa da miješamo ovlasti prenesene od strane države koje obavljaju općine, gradovi i županije i samoupravnih ovlasti koje su tim jedinicama dane Ustavom te kako u tom miješanju država uvijek uzme više ovlasti nego što joj zapravo pripada.

Upozorio je i na  pitanje materijalnog statusa zaposlenika u jedinicama lokalne samouprave i podsjetio kako su Zakonom o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, plaće službenika i namještenika limitirane plaćama načelnika, gradonačelnika i župana te da se nisu mijenjale dugih14 godina.

Smatra da se to hitno mora mijenjati i maknuti limitiranje plaća jer uskoro neće imati tko obavljati te poslove i da je izuzetno bitno maknuti ogradu vezanu uz plaće dužnosnika, da bi se na taj način mogle povećati plaće službenika u jedinicama lokalne samouprave i uskladiti ih s plaćama državnih službenika i namještenika koji su prije dva mjeseca dobili prvu veću plaću.

Zaključno, istaknuo je da se IDS sadržajno slaže s izmjenama Zakona, ali se provedbeno ne slaže s idejom da Vlada RH donosi Etički kodeks za službenike i namještenike jer je stava da su to jedinice lokalne i područne samouprave sposobne same provesti.