IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,456

Više od politike - Non solo politica

🟢Grad Poreč - Parenzo nastavlja ulagati u razvoj predškolskog obrazovanja!Suvremeni standardi, sigurno i poticajno okruženje i briga za sve generacije temelj su napretka i razvoja istarskih gradova i općina. Bravo Poreč, Loris Peršurić 👏 ... See MoreSee Less
View on Facebook
🟢Antifašizam je jedna od naših temeljnih vrijednosti koju slavi čitava Europa te koja je utkana kako u županijski Statut, tako i u Ustav Republike Hrvatske. Dobro znamo koliko je teška bila borba naših predaka, a znamo i koliko ona danas vrijedi. Ponosni smo što je upravo antifašizam bitan dio našeg identiteta i što je i danas jedan od najvažnijih stupova na kojima počiva i s kojim se diči suvremeno istarsko društvo. ... See MoreSee Less
View on Facebook

PULA – „Hoće li vizuru i viziju Grada Pule za naredno stoljeće, a vjerojatno i tisućljeće određivati investitori kojima je na umu samo njihova dobit, kad već gradonačelnik Zoričić nema ama baš nikakvu viziju razvoja grada. Je li Pula postala „švedski stol“ za investitore gdje svatko uzme što želi bez da na kraju plati?“, upitao je predsjednik pulskog IDS-a Valter Boljunčić na današnjoj konferenciji za medije.

Naime, predsjednik pulskog IDS-a u nekoliko je navrata, što priopćenjem sredinom ožujka, što pitanjima na Gradskom vijeću ukazivao na problematiku rekonstrukcije, odnosno proširenja Rive. Razlog današnje konferencije je prije svega značaj ovoga projekta i izgleda Rive za naredno razdoblje i uopće vizuru Pule, no i medijski članak člana Uprave ACI-ja g. Ivana Heraka od prije par dana.

– Krenimo redom. Grad Pula je od firme Obala iz Splita naručio idejno rješenje uređenja Rive, od Uljanika do Riječkog gata (cca 700 m). Ponuđene su 4 varijante, a najviše se na sastanku Grada Pule, ACI-ja i LUP-a 18. siječnja ove godine raspravljalo o prvoj i četvrtoj varijanti. Prva varijanta predviđa širenje Rive za okvirno 13,8 m i predviđeni trošak je 15.700.000 Eura, a četvrta rekonstrukciju/saniranje u postojećim gabaritima i trošak oko 14.500.000 Eura, kazao je Boljunčić dodajući:

– Iz zapisnika je vidljivo da projektanti predlažu prvu varijantu, širenje Rive navodeći da je u skladu s GUP-om, te da je građevinski i tehnološki najoptimalnija. Naime četvrta varijanta, za koju je gradonačelnik rekao da ju je najbrže moguće realizirati, ima ozbiljan problem mogućih većih troškova zbog urušavanja zida te zatvaranja Rive za promet.

– Vratimo se na početak. Bit na koju jesam i želim ponovno upozoriti je stav ACI-ja u kojem predstavnik ACI-ja utvrđuje da pomicanje trase obalnog zida navedenom društvu smanjuje koncesijsku površinu i umanjuje broj i veličinu vezova te predstavlja financijsku konstrukciju za koju nemaju planirana sredstva te postaje upitna njihova mogućnost učešća u investiciji te dodaje kako je za ACI najoptimalniju varijantu predstavlja varijanta 4., s čime se slaže i gradonačelnik Zoričić, istaknuo je predsjednik pulskog IDS-a.

– Dakle, ACI se hvali izuzetnom dobiti prošle godine, a uz njegovo učešće od 25% razlika od varijante 4 na 1 je za ACI 300.000 Eura. Koncesiju ima još malo više od 5 godina, i smanjuje mu se 50-ak vezova. Je li je to razlog da se ovako postupa prema Puli. Naročito što se u istom članku hvali sufinanciranjem marine u Rijeci u iznosu investicije od 50.000.000 Eura, upitao je Boljunčić?

Da bi stvar bila gora, istaknuo je Boljunčić, Herak je kazao da je projekt Rive u razvojnoj fazi, te da se čeka novi troškovnik da se definiraju sporazumi s Gradom i LUP, te da bi se išlo prema osiguranju sredstava i predviđa se da bi se svi preduvjeti mogli stvoriti već ove jeseni.

– Što to znači? To znači da ako budemo čekali jesen, bit ćemo dovedeni pred gotov čin. To znači da je Grad Pula na čelu s gradonačelnikom Zoričićem dogovorio da ACI preuzme glavnu ulogu (ACI 25%, Grad 67% učešća), da ACI napravi projekt, nađe projektante i napravi troškovnik. Iz stava ACI-ja jasno je da se opcija 1. neće ni gledati, a bojim se da bi se zbog njihove očite pristranosti i gledanja samo svog interesa moglo sada naći tisuću „razloga“ zašto varijanta 1. ne odgovara. To znači da je krajnje vrijeme da se reagira, da se pitaju građani, da se pita povjerenstvo za razvoj Pule te prostorno planiranje (društvo arhitekata) koje je, nota bene, osnovao gradonačelnik za dok ne bude prekasno, naveo je predsjednik pulskog IDS-a Valter Boljunčić.

Za kraj, postavlja se pitanje, tko nama određuje viziju Pule? Jesu li ACI i gradonačelnik Zoričić „potiho“ odredili viziju našeg grada? Jesu li građanke i građani Pule, građani drugog reda?