IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,464

Više od politike - Non solo politica

𝐈𝐃𝐒 𝐋𝐚𝐛𝐢𝐧 𝐨𝐝𝐧𝐢𝐨 𝐣𝐞 𝐩𝐨𝐛𝐣𝐞𝐝𝐮 𝐮 𝐬𝐯𝐢𝐡 𝐬𝐞𝐝𝐚𝐦 𝐦𝐣𝐞𝐬𝐧𝐢𝐡 𝐨𝐝𝐛𝐨𝐫𝐚 𝐨𝐬𝐯𝐨𝐣𝐢𝐯š𝐢 𝟕𝟎% 𝐯𝐢𝐣𝐞ć𝐧𝐢č𝐤𝐢𝐡 𝐦𝐣𝐞𝐬𝐭𝐚!Liste IDS-a Labin s partnerima, Istarskom strankom umirovljenika, Hrvatskom strankom umirovljenika i nacionalnim manjinama pobijedile su u svih sedam mjesnih odbora na današnjim Izborima za vijeća mjesnih odbora Grada Labina, i time smo ponovno dobili povjerenje Labinjanki i Labinjana. Građani vjeruju u naš program i projekte i zato nastavljamo razvijati Labin i svaki naš mjesni odbor.💪Hvala svim biračima koji su danas, uz europarlamentarne izbore, dali svoj glas i za članove vijeća mjesnih odbora i time pokazali kako im je bitno participirati u izborima na svim razinama. Ispunili smo cilj osvojivši 70% vijećničkih mjesta i još jednom dokazali da građani imaju povjerenja u ono što i kako radimo. Slijedi nam nastavak uspješnog rada s vijećima mjesnih odbora u provođenju predizbornih programa!👏🙏 ... See MoreSee Less
View on Facebook

Konstituiran je 11. saziv Hrvatskog sabora. Novoizabrani zastupnici položili su svečanu prisegu kojom započinju obnašati zastupničku dužnost, a istodobno ona je prestala  zastupnicima prethodnog saziva Sabora. Na konstituirajućoj sjednici većinom glasova zastupnika usvojene su Izmjene i dopune zakona o ustrojstvu tijela državne uprave. 79 zastupnika bilo je za, 2 suzdržana, 69 protiv. Predsjednik Republike Zoran Milanović je potpisao Zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave koji je u četvrtak izglasan u Saboru i novi-stari premijer Andrej Plenković u petak je krenuo po potvrdu mandata u Saboru.

Na vrućem stolcu Zrinke Vrabec Mojzeš u programu Radio Nacionala danas je govorio Dalibor Paus, predsjednik IDS-a. Na početku je prokomentirao tezu da je IDS u Istri ono što je HDZ u Hrvatskoj: “Lokalna oporba u Istri inzistira na toj tezi s kojom se ja ne bih složio osim u pogledu činjenice da je IDS na vlasti u Istri od prvih demokratskih izbora u slobodnoj Hrvatskoj. Imamo apsolutnu većinu u županiji i po tome postoji sličnost, s time da je HDZ dva put podbacio a mi u Istri nismo“, rekao je.

Paus je zatim krenuo obrazložiti u čemu je IDS-ova razlika spram HDZ-a: “Istra je najrazvijenija regija u Republici Hrvatskoj, dok smo kao država u Europi na samome dnu razvijenosti. To bi bila generalna razlika između nas”, zaključio je.

Što se tiče prigovora da su umreženi i djeluju kao klijentelistička stranka Paus je konstatirao: “Ponekada ljudi preuveličavaju tu umreženost ili klijentelizam i jasno je da je to pojava koja se događa u svakom društvu, ali se mi kao IDS protiv te pojave borimo. Ja mislim da smo mi kao IDS jedina stranka koja je za sve svoje stranačke dužnosnike, dakle ne samo one koji su po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa to dužni napraviti, već smo za sve naše dužnosnike uveli imovinske kartice, proveli transparentnost proračuna u gradovima i općinama kojima upravljamo.

Paus je rekao: “Ja MOŽEMO! ne doživljavam kao političku konkurenciju. Doživljavam ih kao politiku koja je dalje u lijevo od nas, ima svoju prođu kod određenog broja građana. Njihovo osvajanje Pazina na izborima nisu oni dobili, nego kao smo mi izgubili, tako to obično biva. Vidjeti ćemo na drugim izborima. Tamo gdje smo mi izgubili vlast nema nekih pomaka na bolje“, zaključio je.

Objasnio je i odbijanje IDS-a da bude u koaliciji s ‘Rijekama pravde’ nakon što je predsjednik Milanović najavio svoju kandidaturu za premijera.

“Politika jest umijeće mogućega i rađenja kompromisa. Ipak, morate imati stav oko nekih stvari. Mislimo da je upad gospodina Milanovića u izborni proces zaista bio, ne usudim se reći neustavan, ali van smisla onoga kako Ustav vidi ulogu predsjednika”, rekao je.

“Mislim da je nanio štetu prije svega demokratskim i izbornim procesima, ali je nanio štetu i  SDP-u, u stvari svim stankama koje su u ovom trenutku u oporbi”, kaže Paus.

O Milanovićevom nepojavljivanju na konstituirajućoj sjednici Sabora kaže da je u tome dosljedan u odnosu na prethodni saziv.

“Bilo bi dobro da je bio principijelan i u ovim izborima pa da se nije pojavio. Ne da ponovno nije izašao glasati jer to nije dobra poruka. Ljudima treba reći da je to značajni element demokracije izglasati makar izabirući najmanje lošu mogućnost. Nepredvidivi su putevi gospodina Milanovića!”, kritičko je dodao.

Izostanak formiranja antikorupcijske koalicije kao sanitarnog kordona prema HDZ-u Paus objašnjava na sljedeći način:

“Mi nismo htjeli podržati niti jednu vladu u kojoj bi se nalazio Domovinski pokret. Vrijednosno i ideološki je ta stranka na suprotnom polu od IDS-a”, kaže Paus.

Zašto nisu htjeli uz to oformiti koaliciju koja bi možda maknula HDZ kako bi mogli promijeniti sporne zakone?

“Promijeniti te zakone, koji bi se onda opet mogli promijeniti, jedan, dva ali već kod trećeg bi naletjeli na probleme. Mijenjati izborni zakon, a imati dijametralno suprotne stavove i razmišljanja o tome kako bi on trebao izgledati bilo bi jako teško ostvarivo“, rekao je Paus.

Cijelu emisiju pogledajte na:

Izvor: Nacional.hr