IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,464

Više od politike - Non solo politica

𝐈𝐃𝐒 𝐋𝐚𝐛𝐢𝐧 𝐨𝐝𝐧𝐢𝐨 𝐣𝐞 𝐩𝐨𝐛𝐣𝐞𝐝𝐮 𝐮 𝐬𝐯𝐢𝐡 𝐬𝐞𝐝𝐚𝐦 𝐦𝐣𝐞𝐬𝐧𝐢𝐡 𝐨𝐝𝐛𝐨𝐫𝐚 𝐨𝐬𝐯𝐨𝐣𝐢𝐯š𝐢 𝟕𝟎% 𝐯𝐢𝐣𝐞ć𝐧𝐢č𝐤𝐢𝐡 𝐦𝐣𝐞𝐬𝐭𝐚!Liste IDS-a Labin s partnerima, Istarskom strankom umirovljenika, Hrvatskom strankom umirovljenika i nacionalnim manjinama pobijedile su u svih sedam mjesnih odbora na današnjim Izborima za vijeća mjesnih odbora Grada Labina, i time smo ponovno dobili povjerenje Labinjanki i Labinjana. Građani vjeruju u naš program i projekte i zato nastavljamo razvijati Labin i svaki naš mjesni odbor.💪Hvala svim biračima koji su danas, uz europarlamentarne izbore, dali svoj glas i za članove vijeća mjesnih odbora i time pokazali kako im je bitno participirati u izborima na svim razinama. Ispunili smo cilj osvojivši 70% vijećničkih mjesta i još jednom dokazali da građani imaju povjerenja u ono što i kako radimo. Slijedi nam nastavak uspješnog rada s vijećima mjesnih odbora u provođenju predizbornih programa!👏🙏 ... See MoreSee Less
View on Facebook

ZAGREB – „Program Vlade ne možemo promatrati izvan konteksta programa koalicijskih partnera, a on je suprotan od svega onoga za što se IDS zalaže. Takve ‘vrijednosti’ izazivaju strepnju i pozivaju na oprez – stoga, IDS neće podržati ovu Vladu!“, poručio je saborski zastupnik i predsjednik IDS-a Dalibor Paus u raspravi o sastavu i programu Vlade, a nakon jučerašnjeg konstituiranja novog saziva Sabora.

U raspravi je, sportskim rječnikom, istaknuo kako je izvjesno da nas očekuje politička utakmica u kojoj vidimo da na strani vladajućih imamo istog trenera i manje-više iste igrače, što zapravo znači da možemo očekivati i istu kvalitetu igre i ne bitno drukčije rezultate.

Što se tiče samog programa Vlade, posebno se fokusirao na točku funkcionalne i fiskalne decentralizacije za koju ističe da „IDS kao regionalna stranka ne može imati ništa protiv, ali samo ako se decentralizacija provodi onako kako treba, a ne kao dosad – da se još poneki posao državne uprave prenese na općine, gradove i županije i to najčešće kada država više s tim ne može izaći na kraj.“ Podsjetio je da se takva decentralizacija spominjala i u programu Vlade od prije četiri godine, što je u konačnici na području zdravstva rezultiralo pomakom u suprotnom smjeru, onom centralističkom u kojem je Vlada oduzela županijama upravljačka prava nad općim bolnicama.

Također, Paus se osvrnuo i na točku programa koja se odnosi na prevenciju i sankcioniranje nezakonite gradnje te podsjetio da je IDS prošle godine tražio izmjene Zakona o građevinskoj inspekciji da se hitno uredi zaustavljanje bespravne gradnje, barem za početak od strane komunalnih redara, no kako su ti prijedlozi odbijeni. Naglasio je i da se IDS i dalje snažno i glasno zalaže za borbu protiv bespravne gradnje koja kao pošast izjeda naš prostor i naravno da IDS ne može biti protiv toga, no pristup Vlade mora biti učinkovitiji.

Osvrnuo se i na programsku točku o ulaganjima od 6 milijardi eura u modernizaciju željezničkog prometa u idućih 10 godina: „Tko može biti protiv toga, pogotovo nakon što je zahvaljujući upravo radu našeg europarlamentarca Valtera Flega, Hrvatska pozicionirana na značajnim europskim koridorima, a što omogućuje daljnji razvoj kao nikada dosad i što je upravo time omogućen pristup Fondu od preko 26 milijardi eura“, kazao je Paus te dodao da državi pak preostaje provedba projekata, a da poučeni iskustvom znamo da bi to moglo trajati znatno više od planiranog ovim programom.

Za kraj, poručio je da odnos prema programu ove Vlade trebamo staviti u kontekst tri tjedna pregovaranja oko vrijednosnih i ideoloških pitanja i manjinskih prava, a tjedan dana oko svega ostalog vezanog uz koaliciju.

Cijeli govor poslušajte na: