IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,476

Više od politike - Non solo politica

View on Facebook
IDS, Dalibor Paus i Loris Peršurić ostaju razuman, pristojan i civiliziran glas naših ljudi u 11. sastavu Hrvatskog sabora!👏 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Hvala DUSTRA što ste u meni prepoznali vrijednosti koje i sami zagovarate! Naša zajednička europska suradnja je početak gradnje jedne nove, tolerantnije, centrističke opcije na svim razinama! 🇭🇷💚Želimo ljudima ponuditi konkretne politike, rad i napredak, a ne populizam!Zajedno smo snažniji! 🇭🇷🇪🇺 ... See MoreSee Less
View on Facebook

U Poreču upriličena svečanost povodom 30 godina Dana Istarskog statuta – Giornata dello Statuto istriano

POREČ-PARENZO – „Danas svečano obilježavamo jubilarnih 30 godina donošenja Statuta Istarske županije – temeljnog dokumenta naše regije kojim smo istaknuli vlastiti identitet, univerzalne vrijednosti otvorenog, ravnopravnog i tolerantnog društva, i odredili pravce našeg razvoja“, kazala je predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar danas u Poreč.

– Prisjetimo se da se za ovaj sijaset vrijednosti, za ideologiju Istre koja u svojoj osnovi ima mir, suživot, convivenzu, koje su nama u Istri sasvim normalne i uobičajene, nije bilo jednostavno izboriti, bili smo ustrajni, nismo pristajali na reduciranje naših vrijednosti, pokazali smo snagu i onu trdu istrijansku forcu i pravicu – budi čovik i pušti drugega da živi!, kazala je predsjednica Skupštine Istarske županije.

– U globaliziranom svijetu punom izazova, mi znamo tko smo, što smo i gdje idemo. Spremno smo odgovarali na sve izazove pred nama, a odluke koje se najizravnije tiču života ljudi, uvijek su nam bile u fokusu i u tome je naša neprocjenjiva prednost i snaga, kazala je Ćakić Kuhar dodajući:

– Mi u Istri smo itekako svjesni naših prednosti, ali svjesni smo i kako razvijenost naše regije donosi i veće troškove života, zbog čega je potrebno osigurati veće plaće za državne i javne službenike – za naše medicinske sestre, doktore, policajce, sudske i druge službenike, koji bi trebali imati plaće sukladno stupnju razvijenosti regije i troškovima života.

– Uvjerena sam da zajedno možemo nastaviti graditi i razvijati Istru za svakega čovika. Zalažemo se za veći stupanj fiskalne i funkcionalne decentralizacije jer znamo da je Istra u stanju sama se razvijati novcem koji se u njoj zaradi, ali veći stupanj decentralizacije uvelike bi osigurao našoj regiji, gradovima i općinama nadležnosti za efikasno upravljanje svojim resursima ali i neiskorištenom državnom imovinom, socijalnom politikom, zdravstvenom zaštitom, građevinskom i turističkom inspekcijom, istaknula je Ćakić Kuhar.

– Turizam u Istri mora biti cjelogodišnji i mora biti održiv. Kvaliteta usluge je ono što želimo ponuditi našim gostima, no, osim turizma, želimo diverzificirano gospodarstvo poticanjem deficitarnih zanimanja, malih i srednjih poduzetnika, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, te poljoprivrednu proizvodnju visoke dodane vrijednosti, kazala je predsjednica Skupštine dodajući da na tom putu, NIKAD ne smijemo zaboraviti na to s kud smo, ki smo i ča smo!

Za kraj, predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar se zahvalila svim građankama i građanima Istre na nesebičnom doprinosu, zaključivši da čuvajući naš istarski identitet, našu kulturu i običaje, Istra mora nastaviti koračati svojim dobro poznatim putem, korak ispred svih!

Svečanosti su prisustvovali brojni gradonačelnici i načelnici istarskih gradova i općina, kao i uvaženi gosti iz političkog i javnog života.