IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,476

Više od politike - Non solo politica

View on Facebook
IDS, Dalibor Paus i Loris Peršurić ostaju razuman, pristojan i civiliziran glas naših ljudi u 11. sastavu Hrvatskog sabora!👏 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Hvala DUSTRA što ste u meni prepoznali vrijednosti koje i sami zagovarate! Naša zajednička europska suradnja je početak gradnje jedne nove, tolerantnije, centrističke opcije na svim razinama! 🇭🇷💚Želimo ljudima ponuditi konkretne politike, rad i napredak, a ne populizam!Zajedno smo snažniji! 🇭🇷🇪🇺 ... See MoreSee Less
View on Facebook

PULA – Predsjednik IDS-a Dalibor Paus reagirao je na namjeru predsjednika RH Zorana Milanovića da se kandidira kao premijerski kandidat koalicije predvođene SDP-om na parlamentarnim izborima dok aktivno obnaša funkciju predsjednika svih građana, te je istaknuo potencijalnu štetu koju taj potez može imati na demokratske procese u RH.

„Kandidatura Predsjednika te njegovo aktivno uključivanje u kampanju za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, dok aktivno vrši tu dužnost koja podrazumijeva stranačku nepripadnost, predstavlja izravnu opasnost ne samo za legitimno funkcioniranje tih institucija, već i za ustavni poredak RH. Slijedom navedenog, takav potez Predsjednika smatram podjednako štetnim kao i politički manevar koji je HDZ izveo imenovanjem Ivana Turudića za Glavnog državnog odvjetnika.

U 8. izbornoj jedinici IDS s partnerima izlazi odvojeno od SDP-a jer su nam Istra i Kvarner na prvom mjestu, ali u drugim dijelovima Hrvatske dali smo načelnu podršku koaliciji lijevo-liberalnih stranaka predvođenih SDP-om i Peđom Grbinom upravo zato da bi se borili protiv ovakvog načina iskorištavanja institucija koje HDZ provodi godinama, a kako jedino, nažalost, mogu okarakterizirati i zadnji istup Predsjednika. Istra i Kvarner najrazvijenije su regije u Hrvatskoj zahvaljujući usmjerenoj strategiji razvoja te konstruktivnom radu i trudu svih političkih aktera, a ne politiziranjem i traženjem rupa u zakonima. Ono što smo postigli u našim regijama želimo za cijelu Hrvatsku, a preduvjet za to je da djelujemo unutar okvira razvijenog demokratskog društva kakvo Hrvatska i jest.

Iz navedenih razloga IDS poziva predsjednika Milanovića i koaliciju predvođenu SDP-om da poštuju upozorenje Ustavnog suda RH s ciljem urednog provođenja izbora, te zadrže razinu političke kulture i poštovanja institucija koju godinama gradimo“, zaključio je Paus.