IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,476

Više od politike - Non solo politica

View on Facebook
IDS, Dalibor Paus i Loris Peršurić ostaju razuman, pristojan i civiliziran glas naših ljudi u 11. sastavu Hrvatskog sabora!👏 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Hvala DUSTRA što ste u meni prepoznali vrijednosti koje i sami zagovarate! Naša zajednička europska suradnja je početak gradnje jedne nove, tolerantnije, centrističke opcije na svim razinama! 🇭🇷💚Želimo ljudima ponuditi konkretne politike, rad i napredak, a ne populizam!Zajedno smo snažniji! 🇭🇷🇪🇺 ... See MoreSee Less
View on Facebook

PULA – S ovog sam mjesta već upozoravao na krivotvoritelje i njihove fake proizvode, na profitere koji zarađuju jer na police trgovina stavljaju patvorene proizvode. Bilo da govorimo o medu, maslinovom ulju, vinu ili nečem četvrtom“, naglasio je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego u današnjoj plenarnoj raspravi o oznakama zemljopisnog podrijetla.

– Jedna litra ekstra djevičanskog maslinovog ulja ne može koštati ni 3 ni 4 eura, kao ni kilogram kvalitetnog meda. A danas upozoravam da se jednako događa i s vinom – bilo da govorimo o istarskoj malvaziji, graševini ili plavcu malom. Patvorena vina jedan su od najvećih problema hrvatskog vinskog tržišta danas. A EU u svojim rukama ima rješenje i način zaustavljanja ove loše i porazne prakse, upozorio je Flego te se obratio Europskoj komisiji:

– Geografska oznaka zemljopisnog podrijetla proizvoda nije dovoljna da jamči kvalitetu tog istog proizvoda! Zato inzistiram na uvođenju premium oznake! Kako bismo zaštitili naše poljoprivrednike i proizvođače te honorirali one najbolje. Kako bi naši poljoprivrednici zaista mogli živjeti od svog rada, a ne bili primorani prosvjedovati. Premium oznaka jasno će odvojit kvalitetu od kvantitete i napraviti razliku na policama trgovina. Molim vas da osvijestite Ministarstva poljoprivreda država članica, kako bi se uveo prijeko potreban red na tržištu i sankcionirali podvaljivači i prevaranti, a ne proizvođači.

Poljoprivrednici diljem Europe već mjesecima ukazuju na potrebu za dodatnom zaštitom EU kvalitetnih proizvoda, a premium oznaka ide upravo u tom smjeru. Ovaj se saziv Parlamenta privodi kraju, ali sa startom novog saziva, EU institucije bit će primorane ozbiljno se pozabaviti ovom problematikom.