IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,476

Više od politike - Non solo politica

View on Facebook
IDS, Dalibor Paus i Loris Peršurić ostaju razuman, pristojan i civiliziran glas naših ljudi u 11. sastavu Hrvatskog sabora!👏 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Hvala DUSTRA što ste u meni prepoznali vrijednosti koje i sami zagovarate! Naša zajednička europska suradnja je početak gradnje jedne nove, tolerantnije, centrističke opcije na svim razinama! 🇭🇷💚Želimo ljudima ponuditi konkretne politike, rad i napredak, a ne populizam!Zajedno smo snažniji! 🇭🇷🇪🇺 ... See MoreSee Less
View on Facebook

Hrvatskoj uskoro dostupan pristup EU fondu od 26 milijardi eura za prometnu infrastrukturu

RIJEKA – Uskoro ćemo imati pristup EU fondu od 26 milijardi eura za našu prometnu infrastrukturu. Za brža, sigurnija, isplativija i komotnija putovanja vlakom, za izgradnju novih ili modernizaciju postojećih prometnica, te zračnih i morskih luka. To je Europska unija. To su mogućnosti koje nam nudi. To je konkretno, opipljivo i nevjerojatno važno za Hrvatsku“, naglasio je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego na današnjoj konferenciji za medije u Rijeci. Uz Flega, konferenciji za medije prisustvovali su predsjednik IDS-a Dalibor Paus te predsjednik PGS-a Darijo Vasilić.

– U svibnju 2019. razgovarali smo u Rijeci s Europskom povjerenicom za promet Violetom Bulc o potrebi uključivanja Rijeke na europske prometne koridore. Izgledalo je daleko i nedostižno, a mnogi nisu vjerovali ni da je vjerojatno. Ali, pobjeda na izborima za Europski parlament bila je početak rada za Istru i Rijeku, za Hrvatsku. Ne samo moja pobjeda, nego i pobjeda mojih liberalnih prethodnika, Joze Radoša i Ivana Jakovčića, koji su ovo započeli. Danas, pet godina nakon, s velikim ponosom mogu reći da tu veliku prometnu priču privodimo kraju, istaknuo je Flego uz napomenu da bi već u srpnju ove godine trebali izaći prvi natječaji EU-a.

Vasilić je naglasio važnost Luke Rijeka, koja „zahvaljujući našem zastupniku Valteru ima veliku priliku za unapređenje i izjednačavanje njenog statusa s ostalim sjevernojadranskim lukama“.

– Političari na kraju mandata trebaju isporučiti konkretne rezultate. Flego je kao jedini hrvatski član Odbora za promet EU-a tijekom cijelog mandata radio na ovoj izuzetno važnoj temi za RH i itekako isporučio rezultate. Riječka luka, riječki prometni pravac, LNG na Krku, budući Krčki most i rješavanje prometa naših otoka, koji su preko Krka povezani autocestom, te povezivanje Rijeke s Dalmacijom – stvari su o kojima smo mogli samo sanjati, a danas smo u situaciji da imamo milijarde eura od EU-a predviđene za financiranje takvih prometnih projekata, pojasnio je Vasilić.

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus podsjetio je koliko je bitno imati svog čovjeka predstavnika u Briselu.

– Prije svega zahvaljujući Valteru Flegu te njegovim prethodnicima Radošu i Jakovčiću, bliži se uspješan kraj ove prometne priče. Za Istru i Rijeku, za naše otoke, za cijelu RH. EU politike nisu neke daleke politike, jer odluke koje se tamo donose značajno utječu na kvalitetu života naših građana. Valter je naš zajednički europarlamentarac! A iako je samo jedan od 705 zastupnika, njegovi rezultati dokazuju da je taj jedan itekako vrijedan!

– Ovotjedna odluka Odbora za promet i usvajanje Flegovih amandmana došla je taman na rođendan IDS-a, i to je prekrasan rođendanski dar, vrijedan milijarde eura. Za izgradnju naših prometnih, zračnih i pomorskih projekata. Moramo imat spremne projekte i bit spremni uzeti europske novce. Za to je nadležna Vlada RH i mi se zaista nadamo da su spremni, kako nam se ne bi ponovio scenarij Nizinske pruge i višegodišnjeg kašnjenja. Imamo priliku u narednih godinama europskim novcima graditi moderne prometnice i pruge te zračne i morske luke.

Paus je na kraju pozvao sve građane da 9. lipnja izađu na europske izbore, „kako bismo i narednih pet godina imali svog predstavnika u Briselu“.

O aktualnoj političkoj situaciji u RH Paus je istaknuo da je „koalicija IDS-a, PGS-a, Fokusa i Reformista otvorena po pitanju širenja koalicije“.

– Razgovaramo sa strankama od centra na lijevo, želimo naći zajednički nazivnik, vidljiva je pozitivna energija i emocija, posebice nakon jučerašnjeg velikog prosvjeda, i ja zaista vjerujem u daljnje dogovore i širenje koalicije, zaključio je Paus.