IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,476

Više od politike - Non solo politica

View on Facebook
IDS, Dalibor Paus i Loris Peršurić ostaju razuman, pristojan i civiliziran glas naših ljudi u 11. sastavu Hrvatskog sabora!👏 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Hvala DUSTRA što ste u meni prepoznali vrijednosti koje i sami zagovarate! Naša zajednička europska suradnja je početak gradnje jedne nove, tolerantnije, centrističke opcije na svim razinama! 🇭🇷💚Želimo ljudima ponuditi konkretne politike, rad i napredak, a ne populizam!Zajedno smo snažniji! 🇭🇷🇪🇺 ... See MoreSee Less
View on Facebook

PULA – Ovih je dana prvi pacijent sjeverozapadne Istre zbrinut i prevezen u bolnicu u Izolu temeljem Sporazuma o prekograničnoj suradnji za hitnu zdravstvenu zaštitu na području sjeverozapadnog dijela Istarske županije, a nakon usvojenog Operativnog protokola između zdravstvenih ustanova Hrvatske i Slovenije.

Tom je prigodom, predsjednik IDS-a Dalibor Paus izrazio veliko zadovoljstvo što je prijevoz i zbrinjavanje životno ugroženih pacijenata iz sjeverozapadne Istre u izolsku bolnicu postala realnost. – Naši su napori urodili plodom, borili smo se svim sredstvima i na kraju izborili da svi građani Istre imaju jednaku zdravstvenu zaštitu. Vrijeme znači život kod zbrinjavanja hitnih pacijenata u njima najbližu bolnicu. Pacijenti s područja Bujštine mogu od sad računati da će im u hitnim slučajevima biti pružena adekvatna zdravstvena zaštita u obližnjoj bolnici u Izoli u vrlo kratkom vremenu, kazao je Paus, podsjetivši:

– Životno ugrožene pacijente s područja sjeverozapadne Istre hitna je morala voziti ili u 90 kilometra udaljenu pulsku bolnicu ili u KBC Rijeka koji je udaljen čak 120 km. Takva udaljenost nije dozvoljavala da se ispoštuje ‘zlatni sat’, kojim se pacijentu povećavaju šanse za preživljavanje i do 50 posto.

Koliko je važno da svi naši građani imaju jednako dostupnu zdravstvenu zaštitu, bez obzira u kojem kantunu Istre živjeli, neumorno smo uvjeravali više od godinu dana. Pisali smo ministrima, apelirali smo na slovensku i hrvatsku Vladu, govorili bezbroj puta u Saboru, razgovarali sa slovenskim kolegama i vršili pritisak putem medija…Isplatilo se!

– Zahvaljujem svima koji su omogućili takav značajan iskorak u području zdravstvene skrbi za stanovnike Bujštine, od Istarske županije i Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije do naših saborskih zastupnika Emila Dausa, Katarine Nemet, predsjednice Skupštine Istarske županije Sandre Ćakić Kuhar, gradonačelnika Novigrada-Cittanova Antea Milosa i gradonačelnika Buja-Buie Fabrizia Vižintina, kao i svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovoj uspješnoj inicijativi.

Sandra Ćakić Kuhar poručila je da građani sjeverozapadne Istre nikad više neće biti zakinuti za temeljnu zdravstvenu zaštitu. – Takav pozitivan ishod rezultat je sustavnog rada, promišljenih politika, ali i zajedništva. Nadam se da će u budućnosti biti još puno takvih inicijativa, kazala je Ćakić Kuhar.

Saborska zastupnica IDS-a Katarina Nemet naglasila da je prekogranična suradnja na pružanju hitne zdravstvene zaštite samo prvi korak u ostvarivanju punog prava građana Istre na korištenje svih zdravstvenih usluga u njima najbližoj bolnici u Izoli, a koju su u vrijeme bivše zajedničke države zajedno gradili i za nju izdvajali nemala sredstva.