IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,476

Više od politike - Non solo politica

View on Facebook
IDS, Dalibor Paus i Loris Peršurić ostaju razuman, pristojan i civiliziran glas naših ljudi u 11. sastavu Hrvatskog sabora!👏 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Hvala DUSTRA što ste u meni prepoznali vrijednosti koje i sami zagovarate! Naša zajednička europska suradnja je početak gradnje jedne nove, tolerantnije, centrističke opcije na svim razinama! 🇭🇷💚Želimo ljudima ponuditi konkretne politike, rad i napredak, a ne populizam!Zajedno smo snažniji! 🇭🇷🇪🇺 ... See MoreSee Less
View on Facebook

ZAGREB – „IDS predlaže, da se zbog viših troškova života uvede dodatak na koeficijent na plaće djelatnicima u državnom i javnom sektoru, sukladno stupnju razvijenosti, kako bi sačuvali postojeću i privukli novu stručnu radnu snagu u javnom sektoru na razvijenim područjima, kao i da se privatnim poslodavcima na tim područjima omogući dodatne porezne olakšice kako bi se povećale neto plaće radnika“, predložio je Daus dodavši kako bi se tek tada donekle kompenzirali ove diskriminatorne učinke indeksa razvijenosti na one građane zbog kojih su ta područja uostalom i postala razvijena!

Na danas održanom aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Emil Daus, ponukan činjenicom Vladinog donošenja nove Odluke o razvrstavanju općina, gradova i županija prema stupnju razvijenosti, poznatiju kao tzv. indeks razvijenosti, upitao premijera koje je kompenzacijske mjere Vlada planirala za građanke i građane u razvijenim područjima, kada ih je već kroz indeks razvijenosti višestruko kaznila?

Ukazao je kako su kažnjeni u pristupu i korištenju europskih sredstava i to kroz natječaje na kojima ne mogu sudjelovati jer su raspisani samo za određena područja prema stupnju razvijenosti, kao i natječaje u kojima su kriterij bodovanja projekta sukladno indeksu razvijenosti, što često prevagne nauštrb kvalitete projekta te kroz sam postotak sufinanciranja projekata koji je za njih bitno niži.

A, osim toga i troškovi života mnogo su viši od onih dijelova zemlje koji su manje razvijeni – od cijene kvadrata stana za mlade obitelji, cijene kvadrata poljoprivrednog zemljišta za proizvodnju, cijene raznih proizvoda, javnih i ostalih usluga, itd.

Premijer Plenković u svom je odgovoru obrazložio kako je generalni cilj da različiti krajevi zemlje dođu na jednaku razinu.

Daus napominje kako je očito da razvijeniji krajevi stagniraju, a manje razvijeni i dalje ostaju manje razvijeni, iz kojih radno sposobno stanovništvo bježi „ko vrag od tamjana“, bez obzira koliko se u te krajeve ulaže i kako to znači da se nešto radi pogrešno.

Ističe da je profesoru, liječniku, policajcu, stručnim suradnicima, kao i ostalim službenicima i namještenicima, život mnogo skuplji na razvijenijim područjima RH, ne misleći pritom samo na Istru i Kvarner, već i na sva ostala razvijena područja RH.