IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,476

Više od politike - Non solo politica

View on Facebook
IDS, Dalibor Paus i Loris Peršurić ostaju razuman, pristojan i civiliziran glas naših ljudi u 11. sastavu Hrvatskog sabora!👏 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Hvala DUSTRA što ste u meni prepoznali vrijednosti koje i sami zagovarate! Naša zajednička europska suradnja je početak gradnje jedne nove, tolerantnije, centrističke opcije na svim razinama! 🇭🇷💚Želimo ljudima ponuditi konkretne politike, rad i napredak, a ne populizam!Zajedno smo snažniji! 🇭🇷🇪🇺 ... See MoreSee Less
View on Facebook

GRAČIŠĆE – „Općina Gračišće od 1. siječnja postaje skuplje mjesto za život, a od obećanog razvoja nema, vidimo, ništa! To sigurno nije dobar smjer i zato IDS Gračišće na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća nije podržao proračun općine za 2024.“, poručio je predsjednik IDS-a Gračišća Albert Putinja.

– IDS je bio protiv povećanja lokalnih poreza jer smatramo da nije vrijeme za podizanje poreza i nameta. Umjesto da načelnik Jeromela olakša život svojim mještanima, on je odlučio nastaviti domino efekt poskupljenja. Gračišćani će tako plaćati veću stopu poreza na dohodak, a mještani koji se bave turizmom značajno veći paušalni porez po krevetu u iznosu od 80,00 Eura te porez na kuću za odmor od 1,33 Eura po kvadratnom metru.

– Nevjerojatna je lakoća s kojom općinska vlast donosi odluke koje zadiru u džepove građana. Prijedlog općine za paušalni porez po krevetu bio je 50 Eura, a na samoj sjednici vijećnik iz vladajuće većine Danijel Zović predložio je iznos od 80 Eura, što je na koncu i izglasano odlukom većine, naveo je Putinja. Povećanje od 60% na samoj sjednici od strane vijećnika većine pokazuje da ili općinska vlast stavlja na dnevni red prijedloge odluka koje nisu dobro promišljene ili se netko poigrava s brojkama ne mareći da će netko to morati i platiti.

Putinja smatra da je načelniku najlakše povećati namete, jer osigurati druge izvore financiranja, poput Europskih fondova ili sredstva ministarstava iziskuje puno truda, znanja i umijeća. – O tome smo se uvjerili na sjednici Vijeća u ponedjeljak, kad je načelnik, odgovarajući na naše pitanje o službenim putovanjima, poručio da je u ovoj godini samo jednom bio službeno u Zagrebu. Toliko o tome koliko Općina, pod ovom upravom, koristi vanjske izvore financiranja. Ne čudi da napredujemo puževim koracima te da su mještani iz dana u dan sve više razočarani u općinsku vlast, naglasio je Putinja, dodajući da se u prethodnom IDS-ovom mandatu općina uvijek javljala na županijske natječaje.

– Svojim smo prijedlozima na posljednjoj sjednici Vijeća, pokazali da IDS ljude i njihovu kvalitetu života stavlja uvijek na prvo mjesto. Tako smo predložili stipendije za deficitarna zanimanja; sufinanciranje  dopunskog zdravstvenog osiguranja za umirovljenike koji imaju primanja manja od 500,00 eura mjesečno , te za sve starije osobe +65 god koji nemaju nikakva primanja; isplatu uskrsnice I božićnice osobama bez primanja starijima od 65 godina u iznosu od 50,00 eura; nagrade učenicima i studentima za posebna postignuća i još mnogo toga.

Žalosti nas da su vladajući, na čelu s načelnikom Ivanom Jeromelom, odbili većinu naših prijedloga i amandmana.  Još više žalimo što će cijenu ovih loših odluka plaćati svi mještani općine, zaključio je predsjednik IDS-a Gračišća Albert Putinja.