IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,476

Više od politike - Non solo politica

View on Facebook
IDS, Dalibor Paus i Loris Peršurić ostaju razuman, pristojan i civiliziran glas naših ljudi u 11. sastavu Hrvatskog sabora!👏 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Hvala DUSTRA što ste u meni prepoznali vrijednosti koje i sami zagovarate! Naša zajednička europska suradnja je početak gradnje jedne nove, tolerantnije, centrističke opcije na svim razinama! 🇭🇷💚Želimo ljudima ponuditi konkretne politike, rad i napredak, a ne populizam!Zajedno smo snažniji! 🇭🇷🇪🇺 ... See MoreSee Less
View on Facebook

[IZ MEDIJA – Veliki intervju za tjednik Nacional]

ZAGREB – Nakon dugih pregovora IDS, Narodna stranka – Reformisti, Fokus i Primorsko-goranski savez potpisali su u Samoboru koalicijski sporazum o zajedničkom nastupu na sljedećim parlamentarnim i europskim izborima. Njeno ime je Koalicija za bolju Hrvatsku, a čelnici stranaka Paus, Čačić, Nađi i Vasilić uvjereni su da će s obzirom na dosadašnji uspjeh u regionalnim sredinama imati potporu birača. Na potpisivanju su naglasili da su najjača snaga u hrvatskom političkom centru zato što zajedno imaju europarlamentarnog zastupnika, 5 saborskih zastupnika te preko 30 gradonačelnika i načelnika diljem Hrvatske. Neizgovoreno je ostalo zazivanje uključivanja Ivice Puljka i njegove stranke Centar u ovaj stranački koalicijski okvir.

O planovima za izbore, ali i posljednjoj aferi u vladi Andreja Plenkovića, tjednik Nacional razgovarao je s predsjednikom IDS-a Daliborom Pausom. Po struci profesor matematike, bio je ravnatelj Tehničke škole u Puli, a zatim i ravnatelj ustanove Centra za istraživanje materijala Istarske županije. U politiku je ušao 2013. i postao vijećnik IDS-a u Barbanu, a na lokalnim izborima 2017. i načelnik te općine. Godine 2021. osvojio je novi mandat, a te godine na Saboru IDS-a izabran je za predsjednika stranke.

NACIONAL: Kako komentirate ekspresnu smjenu ministra gospodarstva Davora Filipovića i njegova savjetnika Jurice Lovrinčevića nakon transkripata i snimki koje je objavio tjednik Nacional koji ukazuju ne samo na kupovinu medija i ucjenu medija, nego i na korupciju u redovima vladajućih?

Brzina kojom su smijenjeni ministar i njegov savjetnik govori o tome da u HDZ-u procjenjuju da bi im ipak ova afera mogla nanijeti značajniju političku štetu nakon niza sličnih u protekla dva mandata. Gase sve požare pred izbore i žele je što prije zatvoriti, već imamo i Habijana kao kandidata za ministra. No ovako brza reakcija na korupciju je sigurno dobra i trebala bi biti pravilo, ali tu HDZ ima problem s vjerodostojnošću s obzirom na brzinu reakcije koju je pokazao u sličnim situacijama sve ove godine. Zbog važnosti medija i povjerenja koje oni moraju uživati, težina ove afere i šteta koju ona nanosi Hrvatskoj ne mjere se u eurima.

NACIONAL: Premijer i HDZ pokušavaju okrenuti OVAKO BRZA REAKCIJA na korupciju sigurno je dobra i trebala bi biti pravilo, ali tu HDZ ima problem s vjerodostojnošću s obzirom na brzinu reakcije u sličnim situacijama svih ovih godina pilu naopako i to pretvoriti u aferu Mosta. Hoće li im taj spin upaliti kod građana i hoće li IDS podržati SDP-ovu inicijativu za raspuštanje Sabora?

Ova afera još traje i mi nemamo sve činjenice i ne znamo tko je sve umiješan i s kojim ciljem, ali ne bih podcjenjivao građane, sve će izaći na vidjelo i oni će znati prosuditi o političkoj odgovornosti svih aktera i za to će imati priliku relativno brzo. Ali ova i sve prethodne afere samo su jedan od mnogo razloga zbog kojeg smatramo da treba ići na izbore i zašto smo podržali inicijativu SDP-a. Ova vlada i ovaj sastav Sabora dali su svoje, treba se presložiti i konačno krenuti u reforme, nemamo vremena za gubljenje.

NACIONAL: I IDS je svojedobno bio optuživan da je kupovao naklonost Glasa Istre i to novcem građana Pule. Što kažete na te optužbe?

Konkretno ne znam, ali u Puli je sada na vlasti politička opcija koja je i tvrdila upravo ovo što vi pitate, vjerujem da su se potrudili pronaći tragove kupovanja naklonosti medija, ili neku drugu nepravilnost i nezakonitost iz razdoblja kada je IDS upravljao Pulom, ali prošlo je već dvije i pol godine i ništa nije obznanjeno. Ali ono što znam je to da rezultate rada ne možete kupiti jer puno je lakše doći na vrh, nego na njemu opstati. Da biste opstali morate puno raditi i morate znati, a kad radite učinite i pokoju grešku. IDS je uvijek učio na svojim greškama i ispravljao ih u hodu. Da nije tako ne bi opstao trideset i tri godine na političkoj sceni u Hrvatskoj, ne bi na čelu Istarske županije bio od njezina osnivanja. Rezultat tog kontinuiteta i zajedničkog rada s našim građanima je taj da je Istra najrazvijenija hrvatska regija, vjerujem da građani to prepoznaju i da nam zato daju svoje povjerenje.

NACIONAL: Konačno se dogodila koalicija liberalnih i regionalnih stranaka koje pripadaju političkom centru. Što je osnova za vašu koaliciju, koje su vaše sličnosti i hoćete li imati problema kada će se sastavljati izborne liste?

Dobra stvar kod naših stranaka je da ne ulazimo jedni drugima u biračko tijelo, jer smo tako teritorijalno raspoređeni. U osmoj izbornoj jedinici zna se daje IDS zajedno s PGS-om najjači od ove četiri stranke koje su u koaliciji. Isto tako se zna da u zagrebačkom prstenu i u zagrebačkim izbornim jedinicama Fokus najbolje kotira od svih nas, kao i da su na sjeveru, u trećoj izbornoj jedinici najjači Reformisti Radimira Čačića. Dakle, ne preklapamo se, ali postižemo sinergijski učinak u ostalim izbornim jedinicama, osobito u sedmoj, gdje IDS i PGS u riječkom prstenu imaju dosta veliku podršku birača. S druge strane, Reformisti imaju podršku u trećoj izbornoj jedinici i na području Siska i Petrinje, slično kao i Fokus. Mislimo da se tu može postići sinergija za jedan dobar rezultat.

NACIONAL: Jeste li radili istraživanja?

Kao koalicija još nismo jer smo se tek osnovali, ali radila je svaka stranka za sebe. Rezultati pokazuju da PGS i IDS u osmoj izbornoj jedinici mogu računati na trojicu saborskih zastupnika i da se bore za četvrtog.

NACIONAL: Koliko biste onda svi s tim sinergijskim učinkom trebali osvojiti saborskih mandata?

Ako ostanemo u ovom formatu kakav je sada, a ja se nadam da ćemo se i proširiti, nadam se da možemo računati na od šest do osam zastupnika u Saboru. I tada već postajemo relevantan faktor.

NACIONAL: Zašto ste tako dugo čekali? Naime, prvo ste se spojili vi i PGS, pa onda Reformisti i Fokus, a tek onda svi.

Ne bih rekao da nam je dugo trebalo da potpišemo taj koalicijski sporazum. Za sve postoji pravo vrijeme. Na tim pregovorima radili smo jedno dulje vrijeme, možda i preko godinu dana razgovarali smo o mogućnostima koalicije. Smatram da ne treba ni prerano ni prekasno izaći s koalicijom, a sporazum smo potpisali kada smo izbrusili sve detalje o politikama i načelima djelovanja. Mislim da imamo još dovoljno vremena da tu koaliciju profiliramo do parlamentarnih izbora. U ovom političkom trenutku, s obzirom na situaciju u Hrvatskoj, stranke u centru imaju dobre izglede da ih građani prepoznaju i daju im svoj glas. Mislim da je to dobro iz aspekta naše koalicije jer su sve stranke koje je čine dugi niz godina uspješne na lokalnoj i regionalnoj razini. Ja bih rekao daje IDS uspješan i na nacionalnoj i regionalnoj razini jer je doista fenomen da ovako mala stranka ima svog eurozastupnika i prisutna je na svim razinama gdje se donose odluke vezane uz naše građane. A to nam je cilj i u ovom izbornom ciklusu. Jer koliko god da se Bruxelles činio dalekim, neke ključne odluke koje se odnose na kvalitetu života naših građana ipak se tamo donose.

NACIONAL: Dogovorili ste zajedničkog kandidata za izbore za Europski parlament. To bi trebao biti Valter Flego iz IDS-a, dosadašnji eurozastupnik, član političke obitelji Obnovimo Europu. Jeste li lako došli do tog dogovora ili je bilo natezanja?

Za sada stvari stoje tako da će Flego biti naš zajednički kandidat. Naravno, postoje još neke procedure i stranačka tijela koja to trebaju potvrditi. Još uvijek nije zapečaćeno da to mora tako biti, ali je to najizglednije. Nije bilo oko toga nikakvih prijepora. A što se Flege tiče, smatram da je on odradio odličan posao, osobito o europskoj prometnoj mreži. On je na tom planu bio jako aktivan i opravdao je svojih pet godina u Europskom parlamentu. Stavio je nas je na TEN-T mrežu, europsku mrežu prometnica, željeznica i luka koje su ucrtane na europskoj karti, no mogućnost da se iskoriste ta europska sredstva koja će se otvoriti, dokumentacija i projekti koji će se prijaviti ovise nažalost isključivo o Vladi. Pitanje je hoće li ih Vlada iskoristiti ili neće. Ja vjerujem da ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković dobro radi svoj posao, ali on kao pojedinac ne može sve.

NACIONAL: Budući da sve stranke u vašoj koaliciji pripadaju političkom centru, hoće li se onda proširiti i na stranku Centar. To bi bilo logično. Jeste li zvali Ivicu Puljka?

Ne mogu reći da smo njega posebno zazivali, nego da smo otvoreni za sve stranke od centra na lijevo koje nam se žele pridružiti. Smatramo da zdrav razum i logika nalažu da se, s obzirom na to da dijelimo slične vrijednosti i ideje, a ne dijelimo biračko tijelo ni u jednom segmentu, ujedinimo i postignemo sinergijski učinak. Zašto to izgubiti ako znamo da D’Hont vrednuje one koji su jači. Prava snaga tih stranaka u našoj koaliciji je na regionalnoj i lokalnoj razini. Znamo da je Puljak jak u 10. izbornoj jedinici, u Dalmaciji. Nadamo se da će nam se on priključiti, ali bez obzira na to mi ćemo izaći na izbore u svim izbornim jedinicama. Ima još stranaka koje dijele naše vrijednosti i pozivam ih da nam se pridruže kako bismo dokazali da Hrvatsku možemo voditi na jedan drugi način i da Hrvatska može biti uspješnija i bolja nego što jest. Ovaj centralistički model koči i veže ruke lokalnim i regionalnim upravama jer za svaki projekt morate ići na noge u Vladu. To jest, kako kod nas kažu, morate otvarati vrata nogama kako biste dobili podršku, garanciju ili neki papir. Mislimo da se ovlasti trebaju spustiti na lokalnu razinu jer tako Hrvatska može ostvariti puni potencijal.

NACIONAL: Ali premijer nas uvjerava kako je njegova vlada učinila čuda, digla plaće, mirovine, socijalna davanja i kako nam je bolje nego što mislimo.

Iako su ekonomski pokazatelji sad i nešto bolji nego u nekim drugim europskim zemljama, to ne znači da nam je dobro. Isto tako, moramo znati da smo sada u razdoblju kada su ti europski fondovi izdašni, turistička sezona bila je odlična, potrošnja je relativno dobra i to rezultira dobrim brojkama. Međutim, od 2027. u novom financijskom razdoblju Europske unije dobit ćemo znatno manja sredstva, a pitanje je hoćemo li biti dovoljno produktivni jer nismo napravili niti jednu strukturnu reformu. Ni pravosuđa, ni zdravstva, ni niza drugih sustava koji su dali svoje, a mi se nismo pomaknuli sa začelja na listi Europske unije. Uvjeren sam da prepuštanjem ovlasti i novca s centralne na lokalnu razinu, mi koji smo pokazali da u ovom sustavu vezanih ruku bolje funkcioniramo od ostalih dijelova Hrvatske, možemo bolje prepoznati potrebe naših građana na nacionalnoj razini.

NACIONAL: Vi to ne možete sami, jeste li razgovarali s Peđom Grbinom, odnosno SDP-om koji sebe još uvijek doživljava kao vodeću opozicijsku stranku?

Nismo vodili ozbiljne razgovore s Grbinom, ali vlade lijevog centra u povijesti RH nikada nije bilo bez IDS-a, pa neće ni ovaj put. Ako dođe do mogućnosti formiranja vlade lijevog centra, mi smo spremni u njoj sudjelovati. Kao što je Čačić rekao prilikom predstavljanja naše koalicije, i mi smatramo da bi bilo dobro da HDZ neko vrijeme sjedi na klupi za rezervne igrače.

NACIONAL: Dakle, vaša polazišna točka je da s vladom HDZ-a, odnosno desnog centra, nećete ni mrtvi. Je li to točno?

To je točno.

NACIONAL: Jeste li sigurni jedni u druge?

Ja u ime IDS-a sam apsolutno siguran. Sve četiri stranke su jasno i glasno rekle da neće sudjelovati u vladi koju predvodi HDZ.

NACIONAL: A što je s onom drugom koalicijom Naša Hrvatska koju čine Socijaldemokrati i Laburisti? Jeste li njih zvali da se udružite?

Nama u IDS-u oni su prihvatljivi, sada se vode razgovori, no hoće li biti nešto od toga, vidjet ćemo. U svakom slučaju, to su stranke koje dijele vrijednosti i stajališta s nama. Ako ne bude predizborne koalicije, siguran sam da će biti postizborne ako dođemo u takvu situaciju, a vjerujem da hoćemo.

NACIONAL: HDZ je premrežen aferama, ova posljednja prilično je uzdrmala Vladu iz koje je zbog sumnje na korupciju otišlo dvadeset i troje ministara. No to očito ne šteti vladajućima ako je suditi po rejtingu. Kako ćete koncipirati kampanju, hoćete li ukazivati na sve te afere?

Devedesetih je HDZ imao slogan Zna se! HDZ. U ovih trideset godina građani su naučili što znači HDZ. Tako da ih vjerojatno nije iznenadila ni afera koja je eksplodirala prošloga tjedna. Prije mjesec dana bila je neka druga ili treća. Ljudi su nažalost oguglali na te afere. Ali ako HDZ ima podršku 25%, znači da ga 75% birača ne podržava. I zato smatram da je pravi trenutak da se HDZ nađe na rezervnoj klupi kako bi ojačale institucije da bi se promijenio način upravljanja javnim poduzećima i ustanovama te paradigma ponašanja. Nama nije problem govoriti protiv HDZ-a i voditi negativnu kampanju, ali mi umjesto toga pozitivnom kampanjom i našim programima želimo pokazati da se može bolje i uspješnije. Ako netko želi znati kako, neka pogleda rezultate svih tih stranaka na lokalnoj i regionalnoj razini. Mislim da nitko ne može osporiti razvijenost Istre, ljudi se nama doseljavaju iz drugih krajeva Hrvatske, mi nemamo negativan demografski trend. To znači da se kod nas bolje živi i da se može živjeti od svoga rada.

NACIONAL: Ali IDS prati uzrečica da ste HDZ u Istri i da se bez članske iskaznice IDS-a ne može ništa.

Kada bih vas sada pitao da nabrojite pet IDS-ovih afera u posljednjih pet godina, to ne biste mogli.

NACIONAL: Sjećam se one nedavno u Fažani, ali u njoj je glavni akter SDP-ov načelnik.

Iz te afere koja je pripisana IDS-u dvojica su SDP-ovca završila u pritvoru. Taj načelnik ima kazneni postupak, a načelnica prije njega u istoj općini, također iz redova SDP-a, kazneno je osuđena. IDS-ov načelnik i gradonačelnik nikad nisu osuđeni. Ja razumijem da postoji takva percepcija da vam je potrebna članska iskaznica IDS-a kako biste napredovali, no to je mantra koja ne drži vodu. Dugo sam radio u javnom sektoru, bio sam ravnatelj u školi i nitko me nikada nije pitao jesam li član IDS-a. Jasno je da, kada ste 30 godina na vlasti, postoji određena vrsta klijentelizma i jasno mi je da se protiv toga treba boriti. Naša stranka možda jedina u Hrvatskoj krenula se boriti protiv toga u svojim redovima. Podsjetit ću vas da smo prije dvije godine donijeli odluku da svi naši stranački dužnosnici, čak ako na to nisu obvezni prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, podnose imovinsku karticu. One su dostupne i transparentne. A to nije napravila niti jedna stranka. Svi naši gradovi i općine obvezali su se na transparentnost financija.

NACIONAL: Koji su vaši glavni predizborni aduti i hoćete li programske odrednice prezentirati zajedno?

Još se uvijek radi na programu i prezentirat ćemo neke segmente programa kada za to dođe vrijeme. Jedan od prioriteta je decentralizacija, drugi je promjena poreznog sustava, da se rastereti cijena rada, a optereti kapital i imovina. To ne znači nužno veće opterećenje za poslodavce, već suprotno. Treba i konačno prepustiti općinama i gradovima da raspolažu državnom imovinom na svom području i stave je u funkciju. Jer svi naši gradovi i općine ovom takozvanom poreznom reformom koja to nije, nisu povećali porez na dohodak. Zadržali su iste stope i tako omogućili našim građanima da im ostane više novca u novčaniku. A to mogu zahvaliti lokalnoj samoupravi, a ne Plenkovićevoj vladi.

NACIONAL: Ljudi su zgađeni politikom, što može imati dvojak učinak. Očekujete li da će zbog bijesa prema HDZ-u masovno izaći na izbore ili će zbog rezignacije apstinirati?

Poruka je – izađite na izbore. Politika se bavi ljudima, a jedino ako izađu na izbore mogu utjecati na način na koji se vodi država i učiniti nešto za sebe i svoju djecu.