IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,476

Više od politike - Non solo politica

View on Facebook
IDS, Dalibor Paus i Loris Peršurić ostaju razuman, pristojan i civiliziran glas naših ljudi u 11. sastavu Hrvatskog sabora!👏 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Hvala DUSTRA što ste u meni prepoznali vrijednosti koje i sami zagovarate! Naša zajednička europska suradnja je početak gradnje jedne nove, tolerantnije, centrističke opcije na svim razinama! 🇭🇷💚Želimo ljudima ponuditi konkretne politike, rad i napredak, a ne populizam!Zajedno smo snažniji! 🇭🇷🇪🇺 ... See MoreSee Less
View on Facebook

Klub IDS-a neće podržati prijedlog Proračuna Grada Pule – Pola za 2024.

PULA – „Proračun Grada Pule za 2024., o kojem će se sutra odlučivati u Gradskom vijeću, najbolji je odraz goleme nesposobnosti i političkog diletantizma gradonačelnika Filipa Zoričića. Svoju nesposobnost gradonačelnik nadoknađuje otimačinom eura iz džepova Puležana i, kao da to nije dovoljno, zadužuje cijeli grad!“, istaknuo je danas predsjednik IDS-a Pule Valter Boljunčić na konferenciji za medije.

Podsjetio je da je IDS bio protiv povećanja komunalne naknade, poreza na kuće za odmor te poreza na korištenje javnih površina, kao što će na sutrašnjoj sjednici glasovati protiv većih stopa poreza na dohodak.

– IDS nije dizao poreze niti u jednom gradu gdje obnaša vlast, pa tako ne bi sigurno ni u Puli. Da IDS upravlja Pulom, građanima bi ostalo više novaca u džepu!, naveo je Boljunčić koji je naglasio da ni uz sva maksimalna povećanja poreza gradonačelnik nije našao sredstva ni za veće plaće u vrtićima, iako je po kolektivnom ugovoru trebalo i njima povećati, nema dodatnog sufinanciranja privatnih vrtića, osim državnih davanja, te se projekti prebacuju iz godine u godinu.

Predsjednik pulskog IDS-a napomenuo je da je predloženi proračun nerealan, prenapuhan, a njegovo izglasavanje donijet će ne mali broj problema tijekom cijele 2024. – Bit će zanimljivo vidjeti koje će političke stranke i vijećnici svjesno podržati ovakav proračun,  usprkos tome što je jasno koliko je nestručno i loše planiran i tehnički neispravan.

Naime, naveo je Boljunčić, kompletan proračun se zasniva na nepotrebno povećanim porezima i nametima na građane. – U javnoj raspravi sve primjedbe za smanjenjem tih davanja glatko su odbijene, da bi prihvaćanjem amandmana HDZ-a i SDP-a taj dodatni prihod pao za oko 2.7 milijuna. No, u proračunu koji imamo na dnevnom redu nema ni smanjenja prihoda po toj osnovi, a ni smanjenja rashoda.

Nadalje, napomenuo je predsjednik pulskog IDS-a, problematičan je i način kako gradska uprava misli financirati projekte. – Primjerice radi, za dva vrtića potrebno je oko 13 milijuna eura, od čega je planirano samo 2.8 milijuna pomoći, te oko 9 milijuna kreditnog zaduženja. Inače, gledajući kapitalne projekte, čiji je iznos oko 38 milijuna, udio pomoći je 11.3 milijuna, dok iznos kreditnog zaduženja vrtoglavih 21 milijuna.

Cijenu nekompetentnosti gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom i njegovim partnerima plaćat će sve građanke i građani Pule, upozorio je Boljunčić naglasivši da takav prijedlog proračun djeluje kao da se netko poigrao s brojkama. – Takav proračun jednostavno ne zaslužuje da ga se izglasa. Klub IDS-a ga neće podržati, zaključio je predsjednik IDS-a Pule Valter Boljunčić.