IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,476

Više od politike - Non solo politica

View on Facebook
IDS, Dalibor Paus i Loris Peršurić ostaju razuman, pristojan i civiliziran glas naših ljudi u 11. sastavu Hrvatskog sabora!👏 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Hvala DUSTRA što ste u meni prepoznali vrijednosti koje i sami zagovarate! Naša zajednička europska suradnja je početak gradnje jedne nove, tolerantnije, centrističke opcije na svim razinama! 🇭🇷💚Želimo ljudima ponuditi konkretne politike, rad i napredak, a ne populizam!Zajedno smo snažniji! 🇭🇷🇪🇺 ... See MoreSee Less
View on Facebook

ZAGREB – Danas je u Saboru predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Emil Daus sudjelovao u raspravi o Prijedlogu Zakona o hrvatskom jeziku i na početku izlaganja pozdravio činjenicu što je tijekom javnog savjetovanja prihvaćen prijedlog Kluba mladih IDS-a da se u ovaj Prijedlog zakona unese mogućnost uporabe dijalekta u odgojno-obrazovnim ustanovama, dakle vrtićima i školama.

Istaknuo je da su dijalekti iznimno važan dio hrvatskog jezika te bi njihovo ograničavanje korištenja i učenja u odgojno-obrazovnim ustanovama dovelo do gubitka jezičnih bogatstava i raznolikosti koje krase hrvatski jezik.

– Koje je to bogatstvo jezika, kada samo u Istri za glagole „pričati“ ili „govoriti“ možete čuti: ćakulan, predikan, gonan, parlo, dijen, kušeljan… i svi se kapimo, posebno je naglasio Daus.

Upitao je kako bi izgledale nove generacije Istrijana i Primoraca da ne znaju kega su to Gervais-ove „tri nonice stare kritikale“ ili koliko su miće „pod Učkun kućice bele“ ili zač „daleki cesar austrijski i veliki car od Jermanije nisu ni slutiti mogli ča misli jedan mali čovik, ki cilu božju noć proplače za kozon“, kako je napisao Balota.

Stihovima Zvane Črnje „Hrvacka zemlja ni lepčeh čula glasi, od glasa ki h njie z Istriji je dopira i istrijanskega puka srce otpira.  To glas je čakavskeh drageh kanti, glas šperanci, žulji i dela“, zahvalio je svima koji su se na različite načine uključili da sačuvamo dijalekte hrvatskog jezika u ovom Prijedlogu zakona te dodao kako je naše najveće bogatstvo upravo u našoj različitosti.

Govor predsjednika Kluba zastupnika IDS-a Emila Dausa možete pogledati na slijedećoj poveznici: https://youtu.be/afV5ceKHLcc