IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,463

Više od politike - Non solo politica

[RASPRAVA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZEMLJIŠNIM KNJIGAMA] 🟢𝐏𝐫𝐞𝐭𝐫𝐚𝐠𝐮 𝐳𝐞𝐦𝐥𝐣𝐢š𝐧𝐢𝐡 𝐤𝐧𝐣𝐢𝐠𝐚 𝐩𝐨 𝐧𝐚𝐳𝐢𝐯𝐮, 𝐨𝐝𝐧𝐨𝐬𝐧𝐨 𝐢𝐦𝐞𝐧𝐮, 𝐩𝐫𝐞𝐳𝐢𝐦𝐞𝐧𝐮 𝐢 𝐎𝐈𝐁-𝐮 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐚 𝐨𝐦𝐨𝐠𝐮ć𝐢𝐭𝐢 𝐢 𝐨𝐩ć𝐢𝐧𝐚𝐦𝐚 𝐢 𝐠𝐫𝐚𝐝𝐨𝐯𝐢𝐦𝐚 𝐫𝐚𝐝𝐢 𝐭𝐫𝐚𝐧𝐬𝐩𝐚𝐫𝐞𝐧𝐭𝐧𝐢𝐣𝐞𝐠 𝐩𝐫𝐨𝐬𝐭𝐨𝐫𝐧𝐨𝐠 𝐩𝐥𝐚𝐧𝐢𝐫𝐚𝐧𝐣𝐚.🗞Više pročitajte na poveznici u prvom komentaru👇📺Raspravu pogledajte 👉 bitly.cx/jMVM ... See MoreSee Less
View on Facebook
𝐈𝐃𝐒 𝐋𝐚𝐛𝐢𝐧 𝐨𝐝𝐧𝐢𝐨 𝐣𝐞 𝐩𝐨𝐛𝐣𝐞𝐝𝐮 𝐮 𝐬𝐯𝐢𝐡 𝐬𝐞𝐝𝐚𝐦 𝐦𝐣𝐞𝐬𝐧𝐢𝐡 𝐨𝐝𝐛𝐨𝐫𝐚 𝐨𝐬𝐯𝐨𝐣𝐢𝐯š𝐢 𝟕𝟎% 𝐯𝐢𝐣𝐞ć𝐧𝐢č𝐤𝐢𝐡 𝐦𝐣𝐞𝐬𝐭𝐚!Liste IDS-a Labin s partnerima, Istarskom strankom umirovljenika, Hrvatskom strankom umirovljenika i nacionalnim manjinama pobijedile su u svih sedam mjesnih odbora na današnjim Izborima za vijeća mjesnih odbora Grada Labina, i time smo ponovno dobili povjerenje Labinjanki i Labinjana. Građani vjeruju u naš program i projekte i zato nastavljamo razvijati Labin i svaki naš mjesni odbor.💪Hvala svim biračima koji su danas, uz europarlamentarne izbore, dali svoj glas i za članove vijeća mjesnih odbora i time pokazali kako im je bitno participirati u izborima na svim razinama. Ispunili smo cilj osvojivši 70% vijećničkih mjesta i još jednom dokazali da građani imaju povjerenja u ono što i kako radimo. Slijedi nam nastavak uspješnog rada s vijećima mjesnih odbora u provođenju predizbornih programa!👏🙏 ... See MoreSee Less
View on Facebook

ZAGREB – Danas je u Saboru predsjednik IDS-a Dalibor Paus održao zajedno s predstavnikom Kluba mladih IDS-a Brunom Juradom te saborskim zastupnicima IDS-a Emilom Dausom i Katarinom Nemet, konferenciju za medije o Prijedlogu zakona o hrvatskom jeziku, a koji će sutra biti u saborskoj raspravi.

Govoreći o Prijedlogu zakona, predsjednik IDS-a Dalibor Paus prvenstveno je pozdravio činjenicu da je predlagatelj prihvatio prijedlog Kluba mladih IDS-a o uvrštenju dijalekta u Prijedlog zakona te istaknuo kako nažalost, u samom Prijedlogu nema razumijevanja za dijalekt koji je zapravo prvi jezik s kojim se svaki sugrađanin susreće i vrlo važan u razvoju djeteta, u njegovom povezivanjem s prostorom u kojem živi te s izgrađivanjem identiteta.

„Hrvatski jezik sigurno nije ugrožen od dijalekata, ali dijalekt u neku ruku ima sve one ugroze koje ima i hrvatski standardni jezik te je ugrožen i od standarda. Standard uzima prostor dijalektu i zato ovaj Zakon treba povesti računa o tome da se daje više prostora dijalektima u hrvatskom jeziku“, napomenuo je Paus te dodao da se nada da će se kroz Vijeće za hrvatski jezik koji se osniva ovim Zakonom te Nacionalni plan hrvatske jezične politike dati prioritet dijalektima te znati vrednovati uloga dijalekata, kao da će se to „vrednovati“ kroz sredstva koja će biti dana za očuvanje dijalekata bilo kroz razna kulturna događanja, kroz publikacije te programe koji se odvijaju u hrvatskim obrazovnim institucijama.

Istaknuo je da su dijalekti bogatstvo hrvatskog jezika te ukoliko želimo sačuvati standardni hrvatski jezik, moramo sačuvati dijalekt jer su dijalekti bitno ugroženiji od standardnog jezika.

Predstavnik Kluba mladih IDS-a Bruno Jurada  pozdravio je što je predlagatelj u Prijedlogu zakona o hrvatskom jeziku usvojio prijedlog Kluba mladih IDS-a te su dijalekti uvršteni u sam Prijedlog zakona.

– Smatramo da su dijalekti kao takvi supstancijalni dio svakog jezika, svojevrsno bogatstvo koje ni na koji način ne može ugrožavat standardni jezik, ali ga s druge strane itekako obogaćuje. Mi smo u Istarskoj županiji kroz zavičajnu nastavu i kroz mnogobrojne druge projekte oduvijek štitili i čuvali našu kulturu, multikulturalnost, tradiciju, pa tako i dijalekte. Nadamo se da će u tom smjeru i novi Zakon nastaviti našu praksu i da će se i u budućnosti svi naši dijalekti govoriti i očuvati za buduće generacije, zaključio je Jurada.