IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,456

Više od politike - Non solo politica

🟢Grad Poreč - Parenzo nastavlja ulagati u razvoj predškolskog obrazovanja!Suvremeni standardi, sigurno i poticajno okruženje i briga za sve generacije temelj su napretka i razvoja istarskih gradova i općina. Bravo Poreč, Loris Peršurić 👏 ... See MoreSee Less
View on Facebook
🟢Antifašizam je jedna od naših temeljnih vrijednosti koju slavi čitava Europa te koja je utkana kako u županijski Statut, tako i u Ustav Republike Hrvatske. Dobro znamo koliko je teška bila borba naših predaka, a znamo i koliko ona danas vrijedi. Ponosni smo što je upravo antifašizam bitan dio našeg identiteta i što je i danas jedan od najvažnijih stupova na kojima počiva i s kojim se diči suvremeno istarsko društvo. ... See MoreSee Less
View on Facebook

BRUXELLES – „Izvjestitelji političkih grupa Odbora za istraživanje, energetiku i razvoj postigli su dogovor kojim se Mediteranskim zemljama osigurava dodatnih 325 milijuna eura za poljoprivredne projekte, vodoopskrbu i pomoć u krizi“, naglasio je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego u svojstvu izvjestitelja liberalne političke grupe Renew Europe za program PRIMA u  Europskom parlamentu.

Program PRIMA dolazi kao odgovor na klimatske udare i probleme s kojim se sve teže bore Mediteranske zemlje. Nakon mjesečnih pregovora s Europskom komisijom, zastupnici su danas postigli dogovor o korištenju europskih sredstava iz Programa PRIMA.

– Programom će se omogućiti jačanje vodoopskrbnih sustava, koji podrazumijeva izgradnju sustava retencija za zaštitu od poplava te povezivanje izvorišta pitke vode sa sustavima vodoopskrbe, istaknuo je Flego te dodao:

– Ovim prijedlozima uhvatit ćemo se ukoštac s problemom s kojim se bori većina Mediteranskih zemalja, kao što je ogroman gubitak vode u cjevovodima. U mnogim regijama taj gubitak premašuje nevjerojatnih 50%. Kako bismo to spriječili, gradovima i općinama će na raspolaganju biti sredstva iz PRIMA-e, kako bi novim tehnologijama razvijali europske održive sustave vodoopskrbe.

– Mediteran je poznat kao perjanica zdrave organske proizvodnje i kao regija s dovoljnom količinom hrane. Kao takav mora biti spreman odgovoriti na potrebe samoodrživosti u krizi, a PRIMA će konačno to i omogućiti. Ovo je uvod u stvaranje novog lanca održive mediteranske proizvodnje – kroz povezivanje poljoprivrednog sustava i uspješnog skladištenja hrane. Ovo je velika stvar, otvorili smo put stvaranju novog sustava koji će biti otporan na klimatske izazove mediteranskog podneblja, ali i dostupan za brzu reakciju u krizi. Sigurna opskrba poljoprivrednim proizvodima po pristupačnim cijenama glavni je prioritet, ne samo u Istri ili Hrvatskoj, već na cijelom Mediteranu.

– Ovim putem pozivam sve gradove i općine da se prijave čim natječaji budu otvoreni, kazao je Flego.

Glasovanje o PRIMA-i na rasporedu je 28. studenog u Odboru za istraživanje, energetiku i razvoj.