IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,456

Više od politike - Non solo politica

🟢Grad Poreč - Parenzo nastavlja ulagati u razvoj predškolskog obrazovanja!Suvremeni standardi, sigurno i poticajno okruženje i briga za sve generacije temelj su napretka i razvoja istarskih gradova i općina. Bravo Poreč, Loris Peršurić 👏 ... See MoreSee Less
View on Facebook
🟢Antifašizam je jedna od naših temeljnih vrijednosti koju slavi čitava Europa te koja je utkana kako u županijski Statut, tako i u Ustav Republike Hrvatske. Dobro znamo koliko je teška bila borba naših predaka, a znamo i koliko ona danas vrijedi. Ponosni smo što je upravo antifašizam bitan dio našeg identiteta i što je i danas jedan od najvažnijih stupova na kojima počiva i s kojim se diči suvremeno istarsko društvo. ... See MoreSee Less
View on Facebook

ZAGREB – Danas se u Saboru raspravlja o Zakonu o nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske. Predsjednik Kluba IDS-a Emil Daus na tu je temu prvenstveno naglasio kako se u ovom Prijedlogu ne radi  o stvarnoj decentralizaciji države, već je to praktički samo Vladino priznanje da je sadašnji centralizirani sustav upravljanja državne imovine bio neučinkovit.

Istaknuo je da IDS pozdravlja što se napokon uopće počelo promišljati o raspolaganju državnom imovinom na jedan drukčiji način, no dodao je kako ipak ostaju ključni problemi u vidu toga da država ne zna točno kojom imovinom raspolaže, ne vjeruje lokalnoj samoupravi što znači da ne vjeruje ni sebi, kao i to da će se i dalje tražiti mišljenje resornog ministarstva za svaku česticu što znači da opet možemo očekivati spore procese, u najvećoj mjeri zbog nedostatka kadrova.

Stava je da je veliki problem i to što će praktički sav posao obavljati oni koji će po ovom Prijedlogu dobiti samo 20%, a država koja će raditi jako malo – u vidu izdavanja mišljenja, dobiti će čak 60% sredstava dobivenih od raspolaganja. Smatra da se zapravo radi o tome da će županije, veliki gradovi i središta zapravo biti Agencije za nekretnine državi s 20% provizije.

– Kada ste već limitirali na milijun eura, zašto niste odlučili da te čestice pripadnu lokalnoj i regionalnoj samoupravi da autonomno njima odlučuju? Jer Čambarelići, Mugeba, Frki ne znaju u Vašem uredu gdje su, ali u Poreču, Pazinu i Kršanu znaju i znaju što treba s tim česticama, upitao je Daus ministra Bačića.

Predložio je da se pravednije raspodijele sredstva od raspolaganja, minimalno 40:30:30 u korist onih koji obavljaju posao, koji će morati zaposliti dodatne djelatnike i imati druge dodatne troškove te da se napokon popiše sva državna imovina da se točno zna čime država raspolaže.

Zaključio je kako u lokalnoj samoupravi ima mnogo kvalitetnih i radišnih ljudi koji samo žele razvoj zajednice u kojoj žive.