IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,476

Više od politike - Non solo politica

View on Facebook
IDS, Dalibor Paus i Loris Peršurić ostaju razuman, pristojan i civiliziran glas naših ljudi u 11. sastavu Hrvatskog sabora!👏 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Hvala DUSTRA što ste u meni prepoznali vrijednosti koje i sami zagovarate! Naša zajednička europska suradnja je početak gradnje jedne nove, tolerantnije, centrističke opcije na svim razinama! 🇭🇷💚Želimo ljudima ponuditi konkretne politike, rad i napredak, a ne populizam!Zajedno smo snažniji! 🇭🇷🇪🇺 ... See MoreSee Less
View on Facebook

BRUXELLES – „Svi itekako pamtimo redukcije vode u Istri i ne želimo da se takvo što ikad više ponovi. Posljednja je bila nedavno, u ljeto 2022., a Istra je bila prva regija u Hrvatskoj koja je zbog iznimne suše donijela odluku o štednji pitke vode. Program opskrbe vodom i hranom na Mediteranu – PRIMA, uvelike će nam pomoći da ubuduće izbjegnemo takve scenarije“, naglasio je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego prilikom današnje rasprave Odbora za istraživanje, razvoj i energetiku u Bruxellesu. Flego je kao novi izvjestitelj ispred liberala za program PRIMA-u podsjetio i da je „Mediteran najteže pogođeno područje Europe kad je riječ o klimatskim promjenama i negativnim posljedicama koje one donose“.

Na svom je odboru Flego istaknuo dva konkretna prijedloga. Prvi se tiče upravo vodoopskrbe, a podrazumijeva zamjenu dotrajalih cijevi, izgradnju retencija za zaštitu od poplava te povezivanje izvorišta pitke vode sa sustavima vodoopskrbe.

– Smanjenje ispuštanja CO2 je bespogovorno naša trajna misija, a prilagodba klimatskim promjenama nažalost je neizbježna. Imamo zajedničke probleme na Mediteranu, kao što je ogroman gubitak vode u cjevovodima. U mnogim regijama taj gubitak premašuje 50% i to je jednostavno nedopustivo. Polovica vode otječe u zemlju. Zato je važno koristiti sredstva iz PRIMA-e!

Drugi se Flegov prijedlog tiče opskrbe hranom, a podrazumijeva izgradnju skladišta, kako ne bismo ovisili o trgovcima i vremenskim prilikama.

– Sigurna opskrba poljoprivrednim proizvodima po pristupačnim cijenama glavni je prioritet u Istri, Hrvatskoj, na cijelom Mediteranu i EU. Moramo stvoriti poljoprivredni sustav otporan na klimatske izazove mediteranskog podneblja i osigurati samoodrživu proizvodnju s dostatnim količinama u slučaju kriznih situacija. Skladišta su nam zato nužna, kako bi poljoprivredni proizvodi bili brže dostupni za distribuciju, Time doprinosimo razvoju i konkurentnosti lokalnih i regionalnih premium proizvoda, zaključio je Flego.

– Apsolutno pohvaljujem inicijativu koja za svoj glavni cilj ima razvitak inovativnih rješenja za održive sustave opskrbe vode i hrane. PRIMA nam je sa svojih preko 300 milijuna eura prijeko potrebna. Mediteran je najpogođeniji, ali i cijela je EU poprište klimatskih promjena, stoga je ključna razmjena iskustava i dobrih praksi. Moramo ići u smjeru prioritetnih ulaganja u sigurnu vodoopskrbu, jer to je ključno za naše poljoprivrednike, ali i sve građane. Nitko ne želi strahovati od nestašice ili redukcije vode, zaključio je Flego.

Izvjestitelj Parlamenta Talijan Paolo Borchia složio se s Flegovim prijedlozima istaknuvši i sam da je redukcija vode na Mediteranu velik problem kojem moramo stati na kraj. Glasovanje o PRIMA-i na rasporedu je 7. prosinca.