IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,456

Više od politike - Non solo politica

🟢Grad Poreč - Parenzo nastavlja ulagati u razvoj predškolskog obrazovanja!Suvremeni standardi, sigurno i poticajno okruženje i briga za sve generacije temelj su napretka i razvoja istarskih gradova i općina. Bravo Poreč, Loris Peršurić 👏 ... See MoreSee Less
View on Facebook
🟢Antifašizam je jedna od naših temeljnih vrijednosti koju slavi čitava Europa te koja je utkana kako u županijski Statut, tako i u Ustav Republike Hrvatske. Dobro znamo koliko je teška bila borba naših predaka, a znamo i koliko ona danas vrijedi. Ponosni smo što je upravo antifašizam bitan dio našeg identiteta i što je i danas jedan od najvažnijih stupova na kojima počiva i s kojim se diči suvremeno istarsko društvo. ... See MoreSee Less
View on Facebook

RIJEKA – Predsjednici Istarskog demokratskog sabora i Primorsko-goranskog saveza Dalibor Paus i Darijo Vasilić održali su danas zajedničku konferenciju za medije, na kojoj su predstavili četiri politike za suštinsku decentralizaciju Hrvatske.

– U Istri, kao i u Rijeci i Kvarneru svima je jasno da je visoki stupanj centralizacije države temeljni uzrok sporog i nedovoljnog razvoja Hrvatske, ali i najveća kočnica za podizanje kvalitete javnih usluga koje naši građani zaslužuju, istaknuli su lideri dviju najvećih regionalnih stranaka u Hrvatskoj.

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus naglasio je da su „IDS i PGS odlučni adresirati prave, konkretne probleme kako građana, tako i hrvatskih regija, zato je sveobuhvatna decentralizacija Hrvatske temelj naše suradnje. Na tome ćemo uvijek inzistirati u Saboru putem našeg zajedničkog kluba.

Kroz četiri politike, Paus i Vasilić prikazali su kako decentralizacija može jasno doprinijeti boljitku života cjelokupne zajednice.

Kao prvo i goruće pitanje, predsjednik PGS-a naglasio je divljanje bespravne gradnje. – Danas imamo situaciju potpune anarhije u upravljanju prostorom, gdje se ne poštuju pravila, prostorne planove i građevinske dozvole, a to dugujemo prvenstveno potkapacitiranošću državnih službi. Prostor se može sačuvati spuštanjem ovlasti inspekcije na lokalnu razinu, čime bi se divljanje bespravne gradnje zaustavilo u samom početku, na razini gradova i općina, kazao je Vasilić.

Kao drugu politiku koju treba mijenjati, Vasilić je istaknuo način upravljanja državnim zemljištem. – Praksa pokazuje da država nije u stanju niti pokositi travu na tim zemljištima, a kamo li pokrenuti nešto za što će imati koristi cijela zajednica. Ne možemo se pomiriti s tom inertnošću. Država nema mogućnosti, niti volje upravljati tolikim zemljištem, stoga je nužno spustiti upravljanje zemljištem na gradove i općine, koji najbolje znaju kako ih privresti svrsi na korist zajednice.

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus naveo je i da način upravljanja državnom imovinom izravno utječe na kvalitetu života hrvatskih građana. Poput pitanja zemljišta, država se pokazala izuzetno lošim gospodarom svoje imovine. Zgrade u vlasništvu države češće su u lošem stanju, nego što u zadovoljavajućem. Dovoljno je samo pogledati stanje danas na Muzilu u Puli i Brijunima, koji bi svugdje u svijetu odavno bili stavljeni u funkciju lokalnog razvoja. U Hrvatskoj imamo bezbroj projekata od interesa za cijelu zajednicu, koji zbog neriješenih pravnih odnosa ne mogu se kandidirati na EU fondove.

Kao posljednju politika na koju će koalicija IDS-PGS inzistirati, Paus je naveo pravu poreznu reformu koja bi omogućila da više novaca ostane tamo gdje je zarađeno, ali i u novčanicima građana.

– Od osamostaljenja do danas, Hrvatska nije provela niti jednu ozbiljnu, pravu poreznu reformu. Raspodjela sredstava između središnje države, koja raspolaže s 90 posto novaca, te s druge strane županija, gradova i općina, koji raspolaže sa manje od 10 posto, uspostavljena je još 90-tih i skroz je nepravedna, posebice prema onim sredinama koje znaju kako razvijati svoje područje.

– IDS i PGS zalažu se za pravedniju raspodjelu, na način da županije, gradovi i općine mogu  slobodnih ruku, uz financijske resurse koji proizlaze iz vlastitog rada, bolje i brže upravljati razvojem. Danas je u Hrvatskoj jasno da gradovi i općine zarađuju plaću svima u državi, a država im natrag za nagradu daje samo džeparac. To je neodrživo, nekorektno i, prije svega, totalno promašeno.

U ovom posljednjem, novom valu poreznih promjena, gradovi i općine u kojim upravljaju IDS i PGS reorganizirat će se tako da  građanima ostane što više novaca u novčanicima. Sve što njima ostane, dali su im njihove općine i gradovi, a ne država. Centralizacijom Vlada ima moć i stvara dojam da nekome nešto daje, a ustvari puno uzima te jako malo vraća, zaključio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

Upitani o mogućnosti širenja koalicije, lideri IDS-a i PGS-a poručili su da su otvoreni za širenje koalicije na temelju ovih politika te potvrdili da su razgovori sa strankama Fokus i Reformisti u tijeku.