IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,476

Više od politike - Non solo politica

View on Facebook
IDS, Dalibor Paus i Loris Peršurić ostaju razuman, pristojan i civiliziran glas naših ljudi u 11. sastavu Hrvatskog sabora!👏 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Hvala DUSTRA što ste u meni prepoznali vrijednosti koje i sami zagovarate! Naša zajednička europska suradnja je početak gradnje jedne nove, tolerantnije, centrističke opcije na svim razinama! 🇭🇷💚Želimo ljudima ponuditi konkretne politike, rad i napredak, a ne populizam!Zajedno smo snažniji! 🇭🇷🇪🇺 ... See MoreSee Less
View on Facebook

ZAGREB – Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Emil Daus, danas je u Saboru sudjelovao u raspravi o Konačnom prijedlogu zakona o izbornim jedinicama naglasivši da je riječ o očitom izbornom inženjeringu 8. izborne jedinice.

– Sada je pred nama Prijedlog zakona u 2. čitanju, koji se gotovo i ne razlikuje od prvog, i ne da se nije ispravila povijesna nepravda i vratila Klanu, Viškovu i Kastavu u 8. izbornu jedinicu, nego se iz 8. izborne jedinice izbacilo Matulje, koji su geografski, povijesno, kulturološki i sociološki mentalitetom Istra. Nije se pri tome smanjio broj birača, nego se kompenzirao brojem stanovnika Novog Vinodolskog i Bakra, naveo je Daus.

Podsjetio je na svoj govor u 1. čitanju gdje je pitao znaju li odakle dolazi druga generacija hrvatskih narodnih preporoditelja Matko Laginja, Matko Mandić, Vjekoslav Spinčić te Ivan Matetić Ronjgov- tvorac „Istarske ljestvice“.

– I HDZ je 2023.g. odlučio da su Butković i Klarić važniji od Laginje, Mandića, Spinčića, Ronjgova i da je normalno da su Matulji zajedno s Petrinjom, Kutinom, Glinom, Obrovcem, Ražancem. Ako je negdje očiti izborni inženjering, onda je to 8. izborna jedinica, ministre! No, kao i do sada, HDZ će 2024. g. na području Istre i Kvarnera doživjeti politički potop, jer Butković i Klarić nikada neće biti Laginja i Spinčić, ni Matulji nikada neće biti Petrinja ni Glina- geografski, povijesno, kulturološki, sociološki ni bilo kako, zaključio je Daus.