IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,476

Više od politike - Non solo politica

View on Facebook
IDS, Dalibor Paus i Loris Peršurić ostaju razuman, pristojan i civiliziran glas naših ljudi u 11. sastavu Hrvatskog sabora!👏 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Hvala DUSTRA što ste u meni prepoznali vrijednosti koje i sami zagovarate! Naša zajednička europska suradnja je početak gradnje jedne nove, tolerantnije, centrističke opcije na svim razinama! 🇭🇷💚Želimo ljudima ponuditi konkretne politike, rad i napredak, a ne populizam!Zajedno smo snažniji! 🇭🇷🇪🇺 ... See MoreSee Less
View on Facebook

ZAGREB – Danas je u Hrvatskom saboru na aktualnom prijepodnevu predsjednik Kluba IDS-a Emil Daus, upitao premijera Plenkovića da li su resorna ministarstva i ostale službe u državnoj administraciji počele pripremati projektnu i ostalu potrebnu dokumentaciju za projekte, prihvaćene od strane Europskog parlamenta, kako bi spremni dočekali natječaje i njihovu realizaciju.

Daus je podsjetio na veliki doprinos IDS-ovog europskog zastupnika Valtera Flega, koji je uspio izlobirati da Europski parlament prihvati prijedloge o priključenju nekoliko trasa hrvatskih cesta i željeznica na transeuropske prometne mreže (TEN-T), čime bi se Hrvatskoj otvorila mogućnost korištenja 26 milijardi eura europskih sredstava iz Instrumenata za prometno povezivanje.

Potaknut jučerašnjim događajem- probijanjem druge cijevi tunela Učka, zastupnik je napomenuo da ga posebno zanima željeznička infrastruktura, odnosno rekonstrukcija iste u Istri. Novi vlak, koji je stigao na istarsku prugu prije pola godine, je svakih mjesec ili dva na popravku, a radovi na dionicama pruge traju predugo zbog čega djeca u školu ne idu vlakom, već autobusom po lokalnim cestama. Sve to dodatno smanjuje sigurnost djece u prometu, izaziva kašnjenje školaraca u školu, a sigurnost vlakova je upitna zbog njihove starosti.

– To vam je stanje željezničke infrastrukture u Istri! Infrastrukture, koja je praktički u državnom vlasništvu i koja se na nekim mjestima nije promijenila već gotovo 150 godina, od kada je napravljena pruga. U Istri koja je perjanica hrvatskog turizma, ali ne samo turizma, Istri koja hrani dio Hrvatske. Ovo je prilika generacije, a na Vladi RH je odgovornost da iskoristi ovu priliku. Želimo samo modernu i sigurnu prugu s modernim i sigurnim vlakovima. Istra je to zaslužila, kazao je Daus.

Premijer Plenković je u svom odgovoru istaknuo da cijeni i podržava rad zastupnika Flega na temi transeuropskih prometnih koridora, što je podržala i hrvatska Vlada, kroz suradnju s Europskom komisijom i Europskim vijećem. a ministar Butković se nadovezao kako je HŽ Infrastruktura pokrenula natječaj za ugovaranje studijske dokumentacije koja bi za sljedećih 10 godina uključivala izgradnju i  modernizaciju željeznice u Istri te na kojoj će se intenzivno raditi.

Za sami kraj, zastupnik je istaknuo kako želi da se u razgovorima sa susjedima Slovencima dogovori produžetak Istarskog ipsilona na slovenske i talijanske autoceste.