IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,476

Više od politike - Non solo politica

View on Facebook
IDS, Dalibor Paus i Loris Peršurić ostaju razuman, pristojan i civiliziran glas naših ljudi u 11. sastavu Hrvatskog sabora!👏 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Hvala DUSTRA što ste u meni prepoznali vrijednosti koje i sami zagovarate! Naša zajednička europska suradnja je početak gradnje jedne nove, tolerantnije, centrističke opcije na svim razinama! 🇭🇷💚Želimo ljudima ponuditi konkretne politike, rad i napredak, a ne populizam!Zajedno smo snažniji! 🇭🇷🇪🇺 ... See MoreSee Less
View on Facebook

Nova koalicija za nadolazeće parlamentarne i europske izbore zalagat će se za veći stupanj decentralizacije i regionalne autonomije.

RIJEKA –Istarski demokratski sabor i Primorsko goranski savez ovog su petka u Rijeci potpisali Sporazum o zajedničkom izlasku na Izbore za Hrvatski sabor i Izbor članova u Europski parlament u 2024. godini. Ponovnim povezivanjem dviju regionalnih stranaka stvoreno je čvrsto partnerstvo koje čini drugu najjaču opciju u 8. izbornoj jedinici.

„Sporazum između IDS-a i PGS-a predstavlja prirodno partnerstvo koje traje već više izbornih ciklusa. Podsjetit ću da je ova koalicija i 2015. i 2016. bila druga opcija u 8. izbornoj jedinici te da je osvojila 3 saborska mandata. Uvjeren sam, a tako govore i brojke, da će tako biti i na predstojećim izborima. Jer IDS i PGS znali su i znaju što treba Istri, Kvarneru, Liburniji i otocima zato što živimo vrijednosti našega kraja i težimo rješavanju problema koji muče stanovnike naših općina, gradova i županija. Dokaz tome je i da su sredine koje vodimo danas jedne od najrazvijenijih i najnaprednijih u Hrvatskoj, te primjer drugima“, poručio je na konferenciji za medije predsjednik IDS-a, Dalibor Paus, nakon potpisivanja Sporazuma o zajedničkom izlasku na izbore IDS-a i PGS-a.

Jedna od temeljnih programskih smjernica nove koalicije je veći stupanj decentralizacije i regionalne autonomije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske. Hrvatska je visoko centralizirana država, a znamo da vrijedi jednostavno pravilo – što je država više decentralizirana to je uspješnija. To je nužan iskorak za razvoj Istre i Kvarnera kakav im je danas potreban.

„Posljednjih godina sustav je postao dodatno centraliziran, čime se onemogućava onima koji znaju kako razvijati svoj kraj da to učine slobodnih ruku, uz financijske resurse koji proizlaze iz vlastitog rada. Želimo da veći dio novaca koji se zaradi u našim krajevima ostane u našim krajevima, na raspolaganju našim ljudima,  da se kroz veću fiskalnu i administrativnu autonomiju te znanjem i iskustvom koje imamo u upravljanju Istra i Kvarner razvijaju na dobrobit svih stanovnika“, zaključio je predsjednik IDS-a, Dalibor Paus.

Predsjednik PGS-a, Darijo Vasilić, poručio je kako ova koalicija predstavlja moćan savez dviju regija koje žele djelovati u najbolju korist svih svojih stanovnika. „Snažno vjerujemo da je regionalizam ključ za bolju ravnotežu u političkim odlukama koje izravno utječu na naše zajednice. Kroz suradnju se možemo pozabaviti specifičnim izazovima i ostvariti održivi razvoj naše predivne obale i regija. PGS i IDS su stranke koje ljudima jamče sigurnost te stabilno životno i radno okruženje, te zaštitu svih njihovih prava, za što ćemo se boriti u ovom izazovnom vremenu kada Hrvatska i Europa trebaju odlučne iskorake, utemeljene na provedivim i održivim politikama“, ističe Vasilić.

Ovim putem IDS i PGS pozvali su sve regionalne i lijevo-liberalne opcije, kojima je cilj svojim radom polučiti opipljive rezultate te kreirati usmjerene i održive politike, da se pridruže koaliciji.