IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,476

Više od politike - Non solo politica

View on Facebook
IDS, Dalibor Paus i Loris Peršurić ostaju razuman, pristojan i civiliziran glas naših ljudi u 11. sastavu Hrvatskog sabora!👏 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Hvala DUSTRA što ste u meni prepoznali vrijednosti koje i sami zagovarate! Naša zajednička europska suradnja je početak gradnje jedne nove, tolerantnije, centrističke opcije na svim razinama! 🇭🇷💚Želimo ljudima ponuditi konkretne politike, rad i napredak, a ne populizam!Zajedno smo snažniji! 🇭🇷🇪🇺 ... See MoreSee Less
View on Facebook

ZAGREB – Zastupnica IDS-a Katarina Nemet, nakon što je u više navrata za saborskom govornicom ukazivala na potrebu žitelja prije svega sjeverozapadne Istre da se osobito u hitnim slučajevima liječe u bolnici u Izoli, u slovenskom dijelu Istre, a koji su sada prisiljeni koristiti usluge udaljenijih bolničkih centara u Puli i Rijeci, danas je kako kaže napokon dočekala trenutak u kojem sa zadovoljstvom i olakšanjem može ustvrditi da je Vlada prošlog tjedna prihvatila potpisivanje sporazuma sa slovenskom stranom, donijevši Odluku o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlada Republike Hrvatske i Republike Slovenije o prekograničnoj suradnji u pružanju hitne zdravstvene zaštite.

Podsjetila je kako je zbog potrebe pacijenata 2019. godine, pokrenut europski pilot projekt u kojem su partneri bili Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije i Opća bolnica Izola i kojim je dogovoren protokol prijevoza i zbrinjavanja životno ugroženih pacijenata iz sjeverozapadne Istre u izolsku bolnicu, a rezultati tog projekta mjerili su se spašenim ljudskim životima i spriječenim posljedičnim invaliditetima, no kako je taj projekt završio s 2020. godinom.

Zastupnica je dodala kako je Istarska županija pokrenula inicijativu za trajnim sklapanjem tog bilateralnog sporazuma te se krajem 2020. godine ministra Beroša obavijestilo o ovoj inicijativi, o kojoj se održalo više sastanaka, no sve je gotovo tri godine bilo bez konkretnog rezultata.

-Sporazum će u ime Vlade Republike Hrvatske potpisati premijer Plenković, a potpisivanje će biti sutra, prigodom posjeta Hrvatskoj slovenskog premijera Roberta Goloba. Nadam se kako će Sporazum biti na tragu onoga za što smo se i zalagali, odnosno što bliže onome što se već provodilo u okviru spomenutog pilot-projekta, rekla je Nemet te iskazala svoje zadovoljstvo, istaknuvši kako to smatra uspjehom svih onih koji su bili angažirani i na kraju izborili ovaj pozitivan ishod, a posebno se zahvalila Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Istarske županije, kolegicama i kolegama iz Istarske županije koji su se bavili ovom problematikom, kolegi iz saborskog kluba IDS-a i potpredsjedniku Hrvatskog sabora Furiju Radinu, kao i svima ostalima koji su bili mali, ali važni kotačići u ovoj priči.

Nemet se zahvalila i ministru Berošu za kojeg kaže da se u više navrata pokazao vrlo korektnim, za razliku od nekih drugih aktera ove priče.

Smatra da je potpisivanjem Sporazuma ova priča dobila privremeni pozitivan ishod jer je stava da je prekogranična suradnja na pružanju hitne zdravstvene zaštite samo prvi korak u ostvarivanju punog prava žitelja Istre na korištenje svih zdravstvenih usluga u njima najbližoj bolnici u Izoli, a koju su u vrijeme one bivše zajedničke države zajedno gradili i za nju izdvajali nemala sredstva.

-Sada, kada smo ponovno dio jedne zajedničke obitelji ravnopravnih država, Europske unije, kada smo ukinuli fizičke granice, ne vidim razloga da granice ostaju u našim glavama, da budu prepreka u ostvarivanju  svakodnevnih, životnih potreba naših građana, napomenula je Nemet te dodala kako je za nama jedna mala pobjeda, a pred nama nastavak borbe za ono što svi naši građani i zaslužuju, jednako dostupnu zdravstvenu zaštitu u bilo kojem dijelu Lijepe naše.