IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,456

Više od politike - Non solo politica

🟢Grad Poreč - Parenzo nastavlja ulagati u razvoj predškolskog obrazovanja!Suvremeni standardi, sigurno i poticajno okruženje i briga za sve generacije temelj su napretka i razvoja istarskih gradova i općina. Bravo Poreč, Loris Peršurić 👏 ... See MoreSee Less
View on Facebook
🟢Antifašizam je jedna od naših temeljnih vrijednosti koju slavi čitava Europa te koja je utkana kako u županijski Statut, tako i u Ustav Republike Hrvatske. Dobro znamo koliko je teška bila borba naših predaka, a znamo i koliko ona danas vrijedi. Ponosni smo što je upravo antifašizam bitan dio našeg identiteta i što je i danas jedan od najvažnijih stupova na kojima počiva i s kojim se diči suvremeno istarsko društvo. ... See MoreSee Less
View on Facebook

ZAGREB – U Hrvatskom saboru, Klub zastupnika IDS-a održao je danas konferenciju za medije na kojoj se okupljenima obratio predsjednik Dalibor Paus. Iako je trenutno aktualna plinska afera dominantna u medijskom prostoru, Paus je na samom početku naglasio da postoje još dvije važne teme koje će imati daleko dugoročnije posljedice za sve građane i koje ne smiju proći ispod radara. Riječ je o Zakonu o izbornim jedinicama i Zakonu o pomorskom dobru.

Još od prvog predstavljanja Zakona o pomorskom dobru, IDS je upozoravao na njegovu manjkavost, nedorečenost i moguću zloupotrebu pomorskog dobra. „Smatram da dužnost nas političara boriti se za Zakon koji će osigurati odgovorno i održivo upravljanje svakim metrom javnog dobra. Na aktualni prijedlog ne smijemo sjediti prekriženih ruku i zato smo uputili 23 amandmana na trenutni tekst Zakona. Svaki metar obale je važan za nas, a i naše buduće generacije. Tu ćemo biti beskompromisni“ izjavio je Dalibor Paus naglasivši da Vlada svakim svojim postupkom dodatno gubi kredibilitet, jer kriterij nije kvaliteta prijedloga nego stranka iz koje dolazi prijedlog.

Naveo je brojne loše primjere Vladina upravljanja strateškim projektima, a istaknuo je i jedan od posljednjih primjera bespravne gradnje gdje je nadležni Državni inspektorat izašao na teren i počeo djelovati tek nakon lokalne, a zatim nacionalne inicijative IDS-a.

Također, osvrnuo se i Zakon o izbornim jedinicama za koji je izjavio da je svima jasno da je HDZ samostalno skrojio ovaj prijedlog vodeći se isključivo vlastitim političkim interesima. „Primjer općine Matulji, koja se geografski nalazi na istarskom poluotoku, a prema ovom prijedlogu zakona je prebačena iz 8. izborne jedinice u 7. izbornu jedinicu najbolje ilustrira problematičnost ovog zakona“ istaknuo je Paus dodavši da je IDS ponudio prijelazno rješenje, ali da u vladajućim redovima, naravno, nije bilo sluha.

„Smatram da izborne jedinice trebaju biti određene parametrima koji uzimaju u obzir povijesne, geografske, sociološke i kulturološke činjenice nekog područja. Ipak, kako god HDZ sebi skroji izborne jedinice, vjerujem da će IDS sa svojim koalicijskim partnerima osigurati tri mandata i nastavit ćemo se boriti za interese Istre u Saboru“ naglasio je Dalibor Paus te ponovno problematizirao potrebu uređivanja popisa birača, što u ovom trenutku Vlada, nažalost, gura pod tepih.

Na samom kraju, Paus je ponovio da IDS čvrsto stoji u odgovornom upravljanju državom i zaštiti interesa građana te pozvao Vladu da uvaži njihove prijedloge, kao i ostale konstruktivne i stručne prijedloge oporbe radi zajedničkog boljitka i razvoja Hrvatske.