IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,456

Više od politike - Non solo politica

🟢Grad Poreč - Parenzo nastavlja ulagati u razvoj predškolskog obrazovanja!Suvremeni standardi, sigurno i poticajno okruženje i briga za sve generacije temelj su napretka i razvoja istarskih gradova i općina. Bravo Poreč, Loris Peršurić 👏 ... See MoreSee Less
View on Facebook
🟢Antifašizam je jedna od naših temeljnih vrijednosti koju slavi čitava Europa te koja je utkana kako u županijski Statut, tako i u Ustav Republike Hrvatske. Dobro znamo koliko je teška bila borba naših predaka, a znamo i koliko ona danas vrijedi. Ponosni smo što je upravo antifašizam bitan dio našeg identiteta i što je i danas jedan od najvažnijih stupova na kojima počiva i s kojim se diči suvremeno istarsko društvo. ... See MoreSee Less
View on Facebook

10 godina članstva u EU

PULA – Ususret sutrašnjem obilježavanju 10 godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji, predsjednik IDS-a Dalibor Paus i eurozastupnik Valter Flego, osvrnuli su se na ključne uspjehe koji su ostvareni tijekom godina.

– Zadnjih 10 godina IDS je bio glas Istrijana u Europskom parlamentu i jasni zagovaratelj njihovih interesa. Istru smo jasno pozicionirali na karti europskih regija kroz borbu za zaštitu naših proizvoda, zagovaranje njenog boljeg prometnog povezivanja i širenje euroliberalnih vrijednosti. Uz članstvo u Uniji,  zajedničke vrijednosti sada su, možda više nego ikada ranije, važne za očuvanje stabilnosti i osiguranje održivog gospodarskog rasta, a IDS će nastaviti biti glas za ujedinjenu i snažnu Europu“, poručio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

Što se tiče zaštite hrvatskih proizvoda i interesa poljoprivrednika i proizvođača, IDS je svojim nastojanjima zaštitio tradicionalno istarsko vino i omogućio proizvođačima vina Teran u Hrvatskoj korištenje tog imena, čime je Teran postao zajednička baština ne samo Slovenije i Italije već i Hrvatske. Trenutno je aktualna inicijativa zastupnika Flega za zaštitu istarskih maslinara putem uvođenja oznake premium za visoko kvalitetne proizvode na tržištu Unije, jer se na tržištu mogu pronaći dva ulja koja nose oznaku „ekstra djevičanska maslinova ulja“, međutim samo jedno zadovoljava sve kriterije kvalitetnog ulja. Uvođenjem nove kategorije, IDS želi stati na kraj nepoštenoj praksi, koja šteti maslinarima ali i potrošačima koji imaju pravo znati što kupuju.  Također, trenutno IDS poduzima velike napore u nastojanju izmjene štetne Odluke o zabrani korištenja naziva prošek koju su nametnule velike EU članice, a koja stvara ogromnu štetu hrvatskim proizvođačima prošeka koji su ovime neopravdano diskriminirani.

Predsjednik IDS-a podsjetio je i na uspješnu inicijativu IDS-ovog europarlamentarca Flega, koji je okupio sve hrvatske zastupnike kako bi se spriječio slovenski pokušaj da se Hrvatskoj onemogući ulazak u Schengenski prostor. Tu je i određivanje smjernica za razvoj jadransko-jonske makroregije kojom su se osigurala sredstava za mnogobrojne projekte na tom području, između ostalog i bolje povezivanje dviju obala Jadranskog mora.

Bolja povezanost Istre IDS-u je jedan od glavnih ciljeva svih ovih deset godina. To potvrđuju i nedavne izmjene Uredbe o trans-europskoj prometnoj mreži (TEN-T) koje je predložio IDS-ov zastupnik Valter Flego, a kojom se Hrvatska povezuje s četiri europska prometna koridora za što je osigurano 26 milijardi eura. Za Istru je najznačajnije financiranje spoja Istarskog ipsilona na slovenske autoceste, cestovni spoj Rijeke s Trstom, željeznički spoj Pula- Buzet – Divača – Trst te Luka Rijeka na koridoru Baltik – Jadran.

IDS-ov eurozastupnik Valter Flego u ovom je mandatu imenovan za izvjestitelja Europskog parlamenta za program ‘Digitalna Europa’, vrijedan 7,5 milijarde eura, koji predstavlja okosnicu plana EU za razvoj digitalnog društva, superračunala i umjetne inteligencije te, između ostalog,  omogućuje digitalizaciju cijelog hrvatskog društva – od javnog sektora, preko obrazovnih institucija do digitalnih vještina građana. IDS je aktivan i u području proširenja Europske unije, pa tako IDS-ovi zastupnici godinama sudjeluju u tijelima Europskog parlamenta koja prate napredak pristupnih pregovora zemalja Zapadnog Balkana te su aktivno zagovarali što skorije članstvo tih zemalja u Uniji.

– Izazovna vremena, smatra Flego, u kojima se događaju rat, ekonomska i energetska kriza te val migracija, pokazuju da moramo zajednički odgovarati strateškim politikama, bilo da je riječ o poljoprivredi, industriji, energetici i obrani, a sve kako bi Europa osigurala sigurnost svojim građanima. Važno je da se i naš glas čuje, kazao je Flego, koji je, podsjetimo, proglašen jednim od tri najutjecajnija hrvatska europarlamentarca, i to upravo prema moći oblikovanja zakonodavstva i oblikovanja debata o čemu je odlučivao nezavisni institut.

Flego smatra da u aktualnom geopolitičkom okruženju zajedničke europske liberalne vrijednosti i stabilnost Unije važniji su nego ikada ranije. – Rat u Ukrajini pokazao je da Europsku uniju treba graditi i dalje. A mi želimo da se ona gradi na temeljima naših vrijednosti, poput slobode, solidarnosti, tolerancije, uključivosti i antifašizma. To su vrijednosti koje smo gorljivo i dosljedno branili od samog početka našeg rada u Europskom parlamentu. Istra je uvijek živjela europski i dobro je da u Europskoj uniji ima svoje mjesto!, zaključio je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego.