IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,476

Više od politike - Non solo politica

View on Facebook
IDS, Dalibor Paus i Loris Peršurić ostaju razuman, pristojan i civiliziran glas naših ljudi u 11. sastavu Hrvatskog sabora!👏 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Hvala DUSTRA što ste u meni prepoznali vrijednosti koje i sami zagovarate! Naša zajednička europska suradnja je početak gradnje jedne nove, tolerantnije, centrističke opcije na svim razinama! 🇭🇷💚Želimo ljudima ponuditi konkretne politike, rad i napredak, a ne populizam!Zajedno smo snažniji! 🇭🇷🇪🇺 ... See MoreSee Less
View on Facebook

STRASBOURG – „Klimatske promjene su tu, danas i oko nas. Suše i poplave, nedostatak ili višak vode je nažalost sve izraženiji problem. Posebno na Mediteranu. Zato postoji problem i u vodoopskrbi i u proizvodnji hrane“, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego na današnjoj hitnoj plenarnoj raspravi o vodoopskrbnoj krizi u Europi.

– Početkom ove godine na snagu je stupila nova Direktiva EU-a o pitkoj vodi. RH je imala dvije godine za prijenos novih revidiranih pravila, koja osiguravaju najviše standarde na svijetu za pitku vodu. Donošenje rigoroznijih pravila rezultat je duge borbe i prve uspješne građanske inicijative „Right to water“, koja je okupila milijun i šesto tisuća građana diljem Unije s ciljem da dokažu da su „voda i odvodnja ljudsko pravo, a ne roba!“

– Vlada RH je donijela novi Zakon o vodi u svibnju, koji bi trebao osigurati konkretne korake kojim bi se konačno stalo na kraj suludom trendu u RH, a to je prosječni gubitak vode od 50%, kao i olakšan pristup pitkoj vodi za sve građane.

– Kako novi zakon ne bi ostao „oda o vodi“, nego donio jasan smjer kojim ćemo osigurati iskoristivost 400.000h neobrađenog zemljišta u RH, zemlji koja pripada „elitnoj zajednici“ 30 zemalja svijeta najbogatijih vodom, potrebno je pomoći vodoopskrbi, a to možemo na nacionalnoj i europskoj razini, naglasio je Flego te pojasnio:

– Na europskoj razini potrebno je nakon Direktive o pitkoj vodi ići korak dalje i donijeti Europsku strategiju upravljanja vodama, koja bi definirala smjernice gradnje vodenih građevina za zadržavanje vode odnosno akumulacijom, i drugo – zamjenom starih cijevi koje puštaju vodu – novima. Uzmimo primjere uspješnih europskih zemalja, koje cijene vodene resurse i učimo od njih! Po cijeloj Europi imamo gubitke u vodoopskrbi od 15, 20, 30 posto, pa i više. Ogromne količine vode iscure iz cijevi u zemlju. S druge strane, nema poljoprivrede bez navodnjavanja, kazao je Flego te se obratio europskoj povjerenici za energetiku Kadri Simson:

– Želimo li s riječi prijeći na djela, molim vas i tražim da se u europskom proračunu planiraju stavke za ovakve investicije. Treba nam Europska strategija za upravljanje vodom i krizni fond za pitku vodu. To je prijeko potrebno. Uzmite u obzir i da je na Mediteranu tlo stjenovito pa su investicije skuplje nego u ravničarskim zemljama. Na kraju, zapamtimo da voda nije sve, ali bez vode sve je ništa. I uvijek je bilo i bit će – voda pa život.