IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,476

Više od politike - Non solo politica

View on Facebook
IDS, Dalibor Paus i Loris Peršurić ostaju razuman, pristojan i civiliziran glas naših ljudi u 11. sastavu Hrvatskog sabora!👏 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Hvala DUSTRA što ste u meni prepoznali vrijednosti koje i sami zagovarate! Naša zajednička europska suradnja je početak gradnje jedne nove, tolerantnije, centrističke opcije na svim razinama! 🇭🇷💚Želimo ljudima ponuditi konkretne politike, rad i napredak, a ne populizam!Zajedno smo snažniji! 🇭🇷🇪🇺 ... See MoreSee Less
View on Facebook

ZAGREB- U iznošenju stajališta u Hrvatskom saboru, zastupnik IDS-a Marin Lerotić govorio je o novom razdoblju korištenja EU sredstava. Istaknuo je da je trenutni fokus na digitalizaciju i zelenu tranziciju, kako mi zapravo kao država za to uopće nismo pripremljeni.

Naglasio je da bi cilj digitalizacije trebao biti skraćivanje procesa i unaprjeđenje poslovanja, no kako umjesto efikasnosti javne uprave dobivamo aferu za aferom.

– Hrvatska je potpuno nepripremljena za povlačenje i korištenje EU fondova! Ovih dana novi skandal trese, ovog puta Ministarstvo turizma i sporta zbog ogromne pogreške u softveru. Najavljena digitalizacija ponovno je pala na testu, upozorio je Lerotić i dodao da  Ministarstvo turizma i sporta „dijeli“ 135 milijuna eura iz EU za „Jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma“, no, kako je zbog pogreške u sustavu, odnosno u softveru, dokumentacija koje su predale hotelske tvrtke, naprosto nestala.

Kako i pojedini mediji prenose, Lerotić ističe da su konzultanti koji su radili na prijavama natječaja uložili prigovore pripremaju i tužbu iz razloga što Ministarstvo i HAMAG BICRO i dalje stoje pri tome da je s natječajem sve bilo u redu.

– Jasno je da u sustavu nisu vidljivi svi dokumenti koji su predani, što ukazuje na propust sustava jer kada predajete dokumentaciju ne možete se prijaviti na natječaj ako sva potrebna dokumentacija nije učitana. Potpuno je nejasno gdje je nestala dokumentacija, zašto se cijeli postupak nije dodatno provjerio i zašto se greške nisu ispravile, napomenuo je saborski zastupnik IDS-a te dodao kako su se tijekom samog natječaja pravila mijenjala čak tri puta, što upravo ukazuje na to da tada spomenuta dokumentacija nestala iz sustava i da natječaj nije valjan.

Smatra da upravo taj slučaj potvrđuje kako naša zemlja očito ne želi iskoristiti europska sredstva za dobre projekte, za održivi razvoj i samim time ubija volju za radom ionako već previše oporezivanih poduzetnika.

Apelirao je i na nadležna tijela da međusobno komuniciraju te preuzmu i odgovornost jer inače će digitalizacija umjesto pozitivnog učinka postići upravo suprotno – karcinom EU fondova u RH.

– I za kraj, nemojte dozvoliti da bespovratna sredstva moraju pokrivati troškove tužbi, zaključio je Lerotić.