IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,476

Više od politike - Non solo politica

View on Facebook
IDS, Dalibor Paus i Loris Peršurić ostaju razuman, pristojan i civiliziran glas naših ljudi u 11. sastavu Hrvatskog sabora!👏 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Hvala DUSTRA što ste u meni prepoznali vrijednosti koje i sami zagovarate! Naša zajednička europska suradnja je početak gradnje jedne nove, tolerantnije, centrističke opcije na svim razinama! 🇭🇷💚Želimo ljudima ponuditi konkretne politike, rad i napredak, a ne populizam!Zajedno smo snažniji! 🇭🇷🇪🇺 ... See MoreSee Less
View on Facebook

ZAGREB – Zastupnica IDS-a Katarina Nemet, jučer je u Saboru sudjelovala u raspravi o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o prostornom uređenju za koji je istaknula da je struku „digao na noge“. Napomenula je da je to prvenstveno zbog toga što je Prijedlog zakona bio u e-savjetovanju sa zainteresiranom javnošću samo 15 dana, odnosno u skraćenom terminu te zato što Prijedlog ide u hitnu proceduru, a to znači da nisu predviđena dva čitanja u Saboru, već samo jedno, odnosno hitna procedura.

Nemet ističe kako se ne vidi potreba hitne procedure te je postavila pitanje čemu žurba i ukazala na činjenicu da vladajući pošto-poto žele izglasati zakon do ljetne stanke.

Posebno je naglasila da se na predložene izmjene i dopune zakona pobunila struka, prvenstveno arhitekti i urbanisti, ali i tijela nadležna za provedbu i implementaciju ovakvog zakona u budućnosti.

Kazala je da o samom Prijedlogu puno govori činjenica da je u kratkom roku od samo 15 dana e-savjetovanja pristiglo čak 500 komentara.

Naglasila je da se među najvažnijim primjedbama posebno ističe ona koja se odnosi na donošenja državnog prostornog plana po pojedinačnim cjelinama i podcjelinama, a ne kao cjelovit dokument, što je doduše u Prijedlogu navedeno samo kao iznimka, no budući da dobro znamo kako to u Hrvatskoj biva, postoji opravdana bojazan kako bi ta iznimka zapravo mogla postati pravilo.

Stava je da se radi o zakonski upitnoj odredbi, čak i logički neopravdanoj pa je stoga upitala kako se uopće može definirati donošenje županijskih prostornih planova, a još uvijek u Hrvatskoj nemamo državni plan. Također, upitala je koji to posebni propis određuje što je to županijski značaj, kao i tko i na koji način utvrđuje koje su šume, poljoprivredna tla, vode i drugo, županijskog značaja.

-Kako nas predlagatelji nisu uspjeli uvjeriti da je ovdje potrebna hitna procedura, kako se struka digla na noge, kako se narušava i ukida Ustavom zajamčeno pravo lokalne i područne samouprave o planiranju prostora, tražimo da se ovakav Prijedlog povuče i da se ponovi te ide u dva čitanja, odnosno u redovnu proceduru, zaključila je saborska zastupnica IDS-a.