IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,476

Više od politike - Non solo politica

View on Facebook
IDS, Dalibor Paus i Loris Peršurić ostaju razuman, pristojan i civiliziran glas naših ljudi u 11. sastavu Hrvatskog sabora!👏 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Hvala DUSTRA što ste u meni prepoznali vrijednosti koje i sami zagovarate! Naša zajednička europska suradnja je početak gradnje jedne nove, tolerantnije, centrističke opcije na svim razinama! 🇭🇷💚Želimo ljudima ponuditi konkretne politike, rad i napredak, a ne populizam!Zajedno smo snažniji! 🇭🇷🇪🇺 ... See MoreSee Less
View on Facebook

Predsjednik IDS-a gostovao u emisiji Radio Maestrala

PULA – Na današnjem gostovanju u emisiji Radio Maestrala, predsjednik IDS-a Dalibor Paus govorio je o najaktualnijim političkim temama u Hrvatskoj. Na samom početku, osvrnuo se na prijedlog Zakona o građevinskoj inspekciji, koji je Klub IDS-a uputio u saborsku proceduru početkom ožujka kako bi se zakonskim izmjenama omogućila borba protiv bespravne gradnje koja je uzela maha u cijeloj Hrvatskoj, posebice na priobalju.

O IDS-ovom prijedlogu raspravljat će se danas u Saboru, kaže Paus, istaknuvši međutim, da je Vlada RH dala mišljenje Hrvatskom saboru da se prijedlog ne prihvati. – Vlada je dala mišljenje da se ne prihvati naš prijedlog s obrazloženjem da razmatraju spuštanje ovlasti na jedinice lokalne samouprave do kraja ove godine. Mislim da su ovdje pristupili prilično tvrdoglavo kao i do sada te da ne prihvaćaju oporbene prijedloge. Očekujem da će po običaju Vlada naknadno nešto predložiti na tragu našeg prijedloga i predstaviti kao svoje.

– IDS-u će u svakom slučaju biti drago da se konačno nešto poduzme. Podržat ćemo svaku izmjenu koja doprinosi boljoj kontroli i zaštiti prostora. Voljeli bismo da do rješenja ne moramo čekati još šest mjeseci, već u smjeru kojeg mi predlažemo trebalo je ići puno ranije. IDS na gorući problem bespravne gradnje upozorava već godinama, napomenuo je predsjednik IDS-a.

Paus je naglasio da IDS-ov prijedlog ne zadire u nikakvu ideologiju već pokušava zaustaviti pošast koja se događa najviše na području Istre, Primorja i Dalmacije.

Govoreći o samim razlozima bespravne gradnje, Paus je naveo opću neuređenost države. – Činjenica da naša zemlja ne kontrolira dovoljno svoj prostor dovela nas je do toga da se ljudi, posebice strani državljani, prilagođavaju zatečenom stanju i rade sve što prođe nekažnjeno.

– Kontinuiranim političkim i medijskim pritiscima na donosioce zakona možemo polučiti određene rezultate, pa i zaustaviti bespravnu gradnju izvan građevinskih područja, ustvrdio je Paus.

Govoreći o takozvanoj ‘poreznoj reformi’, predsjednik IDS-a istaknuo je kako u posljednjim godinama sve te ‘reforme’ odnosile su se prvenstveno na prihode gradova i općina na način da se umanjivala financijska, odnosno fiskalna moć lokalne samouprave. – Povećanje neoporezivog dijela dohotka je u stvari smanjenje poreza na dohodak, a to je na teret jedinica lokalne samouprave. To je dobra mjera, samo treba naći kompenzaciju za tu mjeru. Sve mjere smanjenja troška rada u načelu treba pozdraviti, međutim, ako samo selektivno dirate u porezni sustav onda imate istu količinu novaca na raspolaganju. Kad zadirete u prihode jedinica lokalne samouprave, to znači samo da ćete posljedično smanjivati kvalitetu onoga što gradovi i općine pružaju svojim građanima – vrtić, škola, komunalne usluge, itd.

Na upit novinara o stanju u pulskoj podružnici IDS-a, Paus je naveo kako se održavaju skupštine po ograncima te da sve ide svojim tokom. – Uskoro će se cijeli proces privesti kraju. To su procesi koji moraju biti vođeni s mnogo razgovora i razumijevanja. S promjenama koju su se dogodile na posljednjim lokalnim izborima,  IDS je dobio priliku da se resetira, ali građani su dobili priliku da vide da može biti i gore. Kada ste 30 godina na vlasti, može doći do određene zasićenosti, što smatram normalnim. Građani su birali promjene, no ne mora svaka promjena biti promjena na bolje, a da je tome tako svjedočimo ovih dana u raznim krajevima Istre. IDS je na dobrom putu da bude opet na onoj razini na kojoj je nekoć bio, zaključio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus.