IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,476

Više od politike - Non solo politica

View on Facebook
IDS, Dalibor Paus i Loris Peršurić ostaju razuman, pristojan i civiliziran glas naših ljudi u 11. sastavu Hrvatskog sabora!👏 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Hvala DUSTRA što ste u meni prepoznali vrijednosti koje i sami zagovarate! Naša zajednička europska suradnja je početak gradnje jedne nove, tolerantnije, centrističke opcije na svim razinama! 🇭🇷💚Želimo ljudima ponuditi konkretne politike, rad i napredak, a ne populizam!Zajedno smo snažniji! 🇭🇷🇪🇺 ... See MoreSee Less
View on Facebook

STRASBOURG – „Tišina koja je jučer odjeknula srpskim ulicama, stigla je i do Strasbourga! Poruka „Srbija bez nasilja“ poslana je mirno i solidarno, a znači jedno – građani Srbije žele promjene“, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego u današnjoj plenarnoj raspravi o stanju u Srbiji za 2022. godinu.

– Danas, na Dan Europe, kad je prije 73 godine započela priča o napretku i gradnji mira na europskom kontinentu, pozivam Vladu Srbije, ukoliko zaista žele promjene, da se okrenu gradnji „nove“ Srbije, naglasio je Flego dodavši da se „nova Srbija neće, kako je Robert Schuman rekao, stvoriti odjednom ili prema jedinstvenom planu, ali hoće putem konkretnih postignuća, koja će prvo stvoriti istinsku solidarnost“.

– Godinama već ponavljamo što Unija traži od Srbije – od jačanja institucija, preko borbe protiv korupcije do neovisnih medija! Međutim, što Srbija želi od Unije i želi li uopće Uniju? Poštovani predstavnici srpskih vlasti – izađite na ulice, poslušajte prvo zahtjeve vlastitog naroda! A onda dođite da sjednemo i razgovaramo o budućnosti. Onoj budućnosti koju će narod definirati, te o konkretnim zahtjevima, koji će otvoriti put za stvaranje neke nove Srbije – europske Srbije. Ta Srbija, satkana na krilima demokracije, bude li to željela, imat će svoje mjesto u Europskoj uniji, zaključio je istarski europarlamentarac Valter Flego.

Da podsjetimo, Srbija je službeni kandidat za članstvo u EU od 2012. godine. Otvorena su 22 od 35 pregovaračkih poglavlja pravne stečevine, a svega dva su privremeno zatvorena. Izvješće Komisije za 2022. navodi da je proces integracije Srbije u EU minimalno napredovao. Također, tri su glavna problema u 2022. za proces integracije Srbije u EU – zaštita unutarnjeg političkog dijaloga, normalizacija odnosa s Kosovom i usklađivanje s vanjskom politikom EU-a. Iako Srbija osuđuje agresiju Rusije prema Ukrajini, još se uvijek nije pridružila sankcijama EU-a. Odnosi između Kosova i Srbije nisu se značajno poboljšali. Vlada Srbije ipak potvrđuje da je europski put strateški cilj Srbije. Međutim, tempo njezine integracije bit će vezan uz spremnost Srbije na reforme.