IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,456

Više od politike - Non solo politica

🟢Grad Poreč - Parenzo nastavlja ulagati u razvoj predškolskog obrazovanja!Suvremeni standardi, sigurno i poticajno okruženje i briga za sve generacije temelj su napretka i razvoja istarskih gradova i općina. Bravo Poreč, Loris Peršurić 👏 ... See MoreSee Less
View on Facebook
🟢Antifašizam je jedna od naših temeljnih vrijednosti koju slavi čitava Europa te koja je utkana kako u županijski Statut, tako i u Ustav Republike Hrvatske. Dobro znamo koliko je teška bila borba naših predaka, a znamo i koliko ona danas vrijedi. Ponosni smo što je upravo antifašizam bitan dio našeg identiteta i što je i danas jedan od najvažnijih stupova na kojima počiva i s kojim se diči suvremeno istarsko društvo. ... See MoreSee Less
View on Facebook

ZAGREB – Zastupnik IDS-a Marin Lerotić danas je u Saboru sudjelovao u raspravi o  Izvješću o provedbi godišnjeg plana upravljanja državnom imovinom za 2021. godinu, te odmah napomenuo kako je Hrvatska jedna od najbogatijih država Europske Unije kada je riječ o državnoj imovini, no kako ogroman resurs odnosno ogroman potencijal s kojim raspolaže ova država kao i u mnogočemu drugome, stoji neiskorišten i propada.

Upozorio je na apsurd da imamo 44 tisuće neriješenih zahtjeva za stavljanje u funkciju odnosno rješavanje državne imovine koji su pokrenuti od strane gradova i općina, na čijem rješavanju radi samo dvoje ljudi u nadležnom ministarstvu te godišnje riješe 300 predmeta. Dodao je da će se ovim tempom, bez da pristigne ijedan novi, predmeti riješiti za 147 godina, što zvuči nevjerojatno, ali nažalost je istinito.

– Godinama smo isticali kako bi spuštanje ovlasti i odgovornosti za upravljanje državnom imovinom na niže razine, poput županija ili gradova ubrzalo proces valorizacije državne imovine, međutim nikada nije bilo sluha, kazao je Lerotić te nadodao kako godinama muku mučimo s deficitom proračuna, velikim zaduživanjima, dugovima u zdravstvu i pronalasku načina kako bi punili državni proračun, a rješenje koje imamo u rukama a ne znamo ga iskoristiti je državna imovina koja zjapi prazna, neiskorištena i svakim je danom u sve goroj fazi propadanja.

Kao primjere naveo je pulski Muzil, koji sustavno propada iako postoje svi prostorni planovi da se taj prostor može staviti u funkciju te naveo kako je riječ je o prostoru koji može upiti preko milijardu kuna investicija, nova zapošljavanja, prihode od PDV-a za državni proračun, također kao primjer naveo je i općinu Savičenta gdje je samo dio državnog zemljišta urbanizirano za poticajnu stanogradnju odnosno kućo-gradnju. Gradovi i općine žele omogućiti mladima parcelu za stanovanje, ali ih inertna državna birokracija koči.

– Nedavno smo bili u Rovinju gdje su se dodjeljivali stanovi našim sugrađanima koji su kupili POS-ove stanove i ako želimo zadržati naše ljude da tu žive i rade to je zasigurno dobar smjer, neovisno radi li se o kupovini stana ili gradnji stanova za dugoročni najam naglasio je Lerotić te istaknuo da nam se nude ogromna sredstva za revitalizaciju napuštenih i neiskorištenih industrijskih objekata te zemljišta kako bi ih ponovno vratili u uporabu u svrhu koja će omogućiti nove prihode, nova radna mjesta, omogućiti našim ljudima da ostanu doma, da ne odlaze tražiti svoju sreću u inozemstvu, u nekim drugim državama.

Izrazio je nadu da će se po pitanju plana iskorištavanja državnog zemljišta napokon stvari pokrenuti u pravom smjeru jer smatra da je ovo sve dosad bilo loše te se potratilo previše vremena i potencijalnih prihoda te za zaključio da kao i u  problemima s obnovom tako i u mnogim drugim problemima u ovoj zemlji, odavno više nije 5 do podne, već podne i 5.