IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,476

Više od politike - Non solo politica

View on Facebook
IDS, Dalibor Paus i Loris Peršurić ostaju razuman, pristojan i civiliziran glas naših ljudi u 11. sastavu Hrvatskog sabora!👏 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Hvala DUSTRA što ste u meni prepoznali vrijednosti koje i sami zagovarate! Naša zajednička europska suradnja je početak gradnje jedne nove, tolerantnije, centrističke opcije na svim razinama! 🇭🇷💚Želimo ljudima ponuditi konkretne politike, rad i napredak, a ne populizam!Zajedno smo snažniji! 🇭🇷🇪🇺 ... See MoreSee Less
View on Facebook

POREČ – Kako bi nastavio s programima potpore u rješavanju stambenog pitanja svojih sugrađana, i odgovorio na njihove potrebe, a temeljem inicijative koju je na 14. sjednici Gradskog vijeća iznijela vijećnica Karla Žužić, Grad Poreč-Parenzo proveo je anketu među građanima o rješavanju stambenog pitanja, u kojoj im je ponuđeno da odaberu koju od pet opcija smatraju najpoželjnijom kao budući program Grada Poreča-Parenzo.

Podsjetimo, Grad Poreč-Parenzo je nakon provedenog POS programa i gradnje stanova, protekle četiri godine subvencionirao kupovinu stana za oko deset obitelji svake godine. S obzirom na to da se taj program privodi kraju, želja je kroz suradnju s građanima doći do najpoželjnijeg novog modela rješavanja stambenog pitanja porečkih mladih i obitelji.

Sveukupno je 334 građana ispunilo anketu, koja nije bila anonimna, kako bi se dobilo što potpuniji uvid u stvarne potrebe naših građana u rješavanju stambenog pitanja.

Prema dobivenim rezultatima ankete, najveći interes građani su iskazali za dodjelu građevinskog zemljišta za gradnju obiteljskih kuća, njih 36,2%, 33,5% građana kao drugu opciju odabralo je da Grad financira/gradi stanove koje potom, na temelju razrađenih kriterija prednosti, daje u višegodišnji zakup sa ili bez mogućnosti otkupa. Treću opciju – subvenciju kupovine stana, podržalo je 20, 7% građana, dok se svega 9% građana odlučilo za preostale dvije opcije – sufinanciranje i posredovanje u naplati stanarine za postojeće stanove u privatnom vlasništvu te sufinanciranje obnove starih objekata koji se trenutno ne koriste.

Grad je nakon analize dobivenih rezultata započeo s pripremom mjera, sukladno iskazanom interesu građana, koje će potom pripremiti za uvrštenje u proračun i predstaviti javnosti. U planiranju mjera koristi će se znanja stručnjaka, potrebe građana ali i dobre prakse koje su se u Hrvatskoj i Europi pokazale kao uspješne. Kako je rekao gradonačelnik Loris Peršurić, važno je bilo uključiti građane i na taj način od njih direktno čuti koje su njihove potrebe. Moguće je da će se realizirati i dvije od ponuđenih pet opcija, sve kako bi se na taj način pomoglo svim sugrađanima kojima je to potrebno.