IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,476

Više od politike - Non solo politica

View on Facebook
IDS, Dalibor Paus i Loris Peršurić ostaju razuman, pristojan i civiliziran glas naših ljudi u 11. sastavu Hrvatskog sabora!👏 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Hvala DUSTRA što ste u meni prepoznali vrijednosti koje i sami zagovarate! Naša zajednička europska suradnja je početak gradnje jedne nove, tolerantnije, centrističke opcije na svim razinama! 🇭🇷💚Želimo ljudima ponuditi konkretne politike, rad i napredak, a ne populizam!Zajedno smo snažniji! 🇭🇷🇪🇺 ... See MoreSee Less
View on Facebook

Uskoro pada važna odluka u EU-u o Hrvatskoj

BRUXELLES – Hrvatski europarlamentarac Valter Flego je tijekom posjeta hrvatskih novinara Europskom parlamentu najavio kako se za dva tjedna u europskom Odboru za transport i turizam čiji je on član glasuje o važnim amandmani za hrvatske željeznice te je pritom istaknuo kako je vrlo optimističan i siguran da će prijedlozi na kojima je radio posljednjih godinu i pol dana proći Odbor. Jesmo li korak bliže revitalizaciji hrvatske željezničke mreže?

– Ako spojimo ove dionice, potpuno ćemo promijeniti željezničku sliku naše Hrvatske. Flego je istaknuo kako će se najvjerojatnije 13. travnja na Odboru za transport i turizam glasati o reviziji Ten-T koridora. ‘Hrvatska je potpuno izvan koridora, a kako sada slijedi revizija TEN-T koridora (Transeuropska transportna mreža) koja se radi svakih deset godina, uspio sam objediniti sve hrvatske zastupnike da ispravimo prometnu izoliranost Hrvatske, kazao je Flego.

Flego je ponudio četiri amandmana koji se tiču hrvatskih željeznica, a kako kaže, vrlo je optimističan i gotovo siguran da će oni na Odboru proći. To bi značilo da se za izgradnju tih željezničkih dionica koji bi se spojila na TEN-T mogu dobiti europski novci u 100-postotnom iznosu. ‘Novac neće biti problem, ako postaneš dio TEN-T koridora.

Riječ je o luci Rijeka, koju je cilj spojiti na dva ili tri koridora poput Venecije, Ravene i Trsta koje upravo zbog toga i napreduju puno više nego riječka luka. ‘Rijeka bi se spojila ne samo na Baltik-Jadran, nego i na Western Balkan koji ide od Salzburga do Osijeka’, objasnio je Flego. Drugi prijedlog o kojem će se glasati je taj da se Istra spoji na željezničku mrežu. ‘Istra je potpuno bijela što se tiče koridora, imamo praktički slijepo crijevo od Pule do Buzeta. Nadalje, luka Ploče žele spojila bi se na 5C transverzalu, a zaživjela bi i Lepoglavska spojnica od Čakovca prema Zagrebu.