IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,476

Više od politike - Non solo politica

View on Facebook
IDS, Dalibor Paus i Loris Peršurić ostaju razuman, pristojan i civiliziran glas naših ljudi u 11. sastavu Hrvatskog sabora!👏 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Hvala DUSTRA što ste u meni prepoznali vrijednosti koje i sami zagovarate! Naša zajednička europska suradnja je početak gradnje jedne nove, tolerantnije, centrističke opcije na svim razinama! 🇭🇷💚Želimo ljudima ponuditi konkretne politike, rad i napredak, a ne populizam!Zajedno smo snažniji! 🇭🇷🇪🇺 ... See MoreSee Less
View on Facebook

ZAGREB- Zastupnik IDS-a Marin Lerotić, voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Kanada i članovi Skupine, održali su u Hrvatskom saboru sastanak s izaslanstvom kanadskog parlamenta, na čelu s predsjednikom Senata Georgeom J. Fureyem.

Voditelj Skupine Marin Lerotić izrazio je zadovoljstvo dobrim  bilateralnim odnosima, posebno napomenuvši kako mu je drago da je na čelu Skupine koja je ujedno i jedna od najbrojnijih u Saboru.

– Posljednjih 30 godina, od uspostavljanja diplomatskih odnosa Hrvatske i Kanade, obilježava dobro partnerstvo i čvrsta povezanost naših zemalja, rekao je Lerotić te zahvalio na financijskoj pomoći koju je Kanada uputila nakon potresa koji su pogodili Hrvatsku. Kao perspektivnu granu suradnje vidi brodogradnju i suradnju hrvatskog brodogradilišta 3. Maj s kanadskom tvrtkom kojoj su do sada isporučili tri broda. Smatra kako u vidu  gospodarske suradnje, veliki potencijal leži u informacijskim tehnologijama i znanosti, a osvrnuo se i na sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum između EU-a i Kanade – CETA, koji daje priliku za jačanje robne razmjene.

Predsjednik Senata George J. Furey također je potvrdio dobre odnose između zemalja, bez otvorenih pitanja. Istaknuo je brojnu zajednicu Hrvata koji žive u Kanadi te izrazio zahvalnost što je Hrvatska među prvim zemljama potpisala sporazum CETA.

Dužnosnici su razmijenili mišljenja o ljudskim pravima, ravnopravnosti spolova, energetskoj krizi prouzročenoj ratom u Ukrajini, suradnji u turizmu te su posebno istaknuli važnost parlamentarne suradnje i njenog daljnjeg intenziviranja kroz međusobne posjete parlamentarnih skupina prijateljstva. Predsjednik Senata izvijestio je članove Skupine kako zbog pandemije Covida-19 u 44. sazivu kanadskog parlamenta još nije formirana nova Kanadsko-hrvatska skupina prijateljstva, no kako se nada da će se uskoro oformiti.