IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,476

Više od politike - Non solo politica

View on Facebook
IDS, Dalibor Paus i Loris Peršurić ostaju razuman, pristojan i civiliziran glas naših ljudi u 11. sastavu Hrvatskog sabora!👏 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Hvala DUSTRA što ste u meni prepoznali vrijednosti koje i sami zagovarate! Naša zajednička europska suradnja je početak gradnje jedne nove, tolerantnije, centrističke opcije na svim razinama! 🇭🇷💚Želimo ljudima ponuditi konkretne politike, rad i napredak, a ne populizam!Zajedno smo snažniji! 🇭🇷🇪🇺 ... See MoreSee Less
View on Facebook

ZAGREB – U sklopu saborske rasprave o Zakonu o trgovini, zastupnica IDS-a Katarina Nemet osvrnula se na rad nedjeljom koji već duže vrijeme izaziva polemike, navodeći kako se toj temi nije pristupilo dovoljno sustavno i sveobuhvatno.

Napomenula je da Konačni prijedlog zakona ima niz nelogičnosti i nedosljednosti koji će se reflektirati na gospodarstvo, turizam i trgovinu, kao i na mnoge građane, za koje je upitno što ovakvim zakonskim rješenjem dobroga mogu dobiti.

-Kada se na benzinskim postajama, dostupnima na svakom koraku, dozvoli rad i trgovinama, u kojima se već sada prodaje sve i svašta, a istovremeno se zabranjuje rad drugim trgovinama, onda već – što bi naš narod rekao – sami sebi skačete u usta. Potpuno nelogično i bez valjanih argumenata, kazala je zastupnica.

– Postavljam si i još jedno retoričko pitanje: što je uopće namjera, što je poanta ovoga zakona? Neradna nedjelja koja će svim radnicima u trgovini omogućiti slobodan dan za obitelj – zasigurno ne. Jer je očito kako će to novim zakonom biti vrlo selektivno uređeno – i dalje će nedjeljom netko raditi, a netko neće. S aspekta radnika, i dalje prodavač ili prodavačica u drugim izuzetim slučajevima, po tom pitanju neće imati izbora, morat će raditi i nedjeljom, zaključila je Nemet.

Postavivši pitanje kako će se ovo ograničenje rada nedjeljom odraziti na hrvatski turizam, zastupnica je navela kako si turistička godina ne može dozvoliti samo 16 radnih nedjelja u godini jer će se ograničiti i osiromašiti turistička ponuda.

Na kraju, naglasila je kako ovaj zakonski prijedlog sadrži očita neutemeljena selektivna ograničenja i parcijalne zabrane jednima, a nepravedno povlašteni položaj drugima, navodnu brigu o radnicima u nekim djelatnostima, a zanemarivanje u drugima, te da se Klub zastupnika IDS-a protivi zabrani rada nedjeljom, tražeći od države da se aktivnije uključi u zaštitu radnika i poštivanje Zakona o radu.