IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,476

Više od politike - Non solo politica

View on Facebook
IDS, Dalibor Paus i Loris Peršurić ostaju razuman, pristojan i civiliziran glas naših ljudi u 11. sastavu Hrvatskog sabora!👏 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Hvala DUSTRA što ste u meni prepoznali vrijednosti koje i sami zagovarate! Naša zajednička europska suradnja je početak gradnje jedne nove, tolerantnije, centrističke opcije na svim razinama! 🇭🇷💚Želimo ljudima ponuditi konkretne politike, rad i napredak, a ne populizam!Zajedno smo snažniji! 🇭🇷🇪🇺 ... See MoreSee Less
View on Facebook

Gostovanje u emisiji HRT-a

ZAGREB – Gost emisije Hrvatskog radija, Oporbeni zarez, bio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus koji je komentirao glasovanje o opozivu premijera Andreja Plenkovića, rad oporbe, izbore i ostale aktualne političke teme.

Na samom početku, predsjednik IDS-a Dalibor Paus rekao je da IDS opoziv premijera Andreja Plenkovića doživljava kao jedan parlamentarni alat u kojem oporba dobiva priliku da progovara o onim temama koje smatra da su važne.

– U ovom konkretnom slučaju to je bila obnova, korupcija i ono što je najvažnije reforme. Stavljanjem toga u fokus oporba je htjela na neki način poručiti vladajućima da se u ovom kontekstu malo pomaknu, dodao je.

Paus je kazao da ako sagledamo povijest interpelacija da je glasovanje o opozivu Plenkovića bilo uspješno.

– Ovo je čak jedan od uspješnijih odaziva na glasovanje s 56 zastupnika, kazao je.

– Ono što mi se nije sviđalo je čitav taj kontekst i od strane oporbe i od strane vladajućih, a i sam odlazak premijera prija završetka rasprave što šalje jednu negativnu poruku prema svima nama odnosno prema građanima, istaknuo je Paus.

Na pitanje može li oporba surađivati na izborima Paus je odgovorio da takva suradnja nije moguća.

– U kontekstu neke šire koalicije koja bi pokupila i lijeve i desne ja ne vjerujem da je moguća suradnja, suradnja je moguća u okviru stranaka koje dijele zajednička stajališta. Ne vjerujem u neku opću koaliciju koja bi išla protiv HDZ-a. Mislim da to ne bi bilo dobro i da bi se to u operacionalizaciji pokazalo lošim, rekao je Paus dodajući kako se trebamo okupljati oko vrijednosti i zajedničkih politika, a to mogu, istaknuo je Paus samo stranke koje su srodne.

Na upit novnarke da Sabor do listopada ove godine mora osigurati da svaki glas birača vrijedi jednako i kako bi se trebalo postići, predsjednik IDS-a je kazao da je prije svega tužno da je Ustavni sud morao ukinuti Zakon da bi došlo u situaciju da promjenimo Zakon o izbornim jedinicama.

– IDS je stava da je nekoliko faktora važno po pitanju izbornih jedinica – jednaka težina glasa mora biti u svakoj izbornoj jedinici, moraju se pratiti administrativne granice županija ili općina i treće, o čemu po meni i ovisi broj izbornih jedinica, da se prati regionalna zastupljenost, kazao je Paus.

Govoreći o teritorijalnom preustroju, u emisiji je bilo govora o inicijativi stanovnika Unija koji žele biti dio Istarske županije na što je Paus kazao kako je u toj situaciji evidentno kako se zanemaruje briga o ljudima koji žive na otocima.

– Ova inicijativa je vapaj stanovnika da ostanu na otoku i da se sačuva život na otoku i njihov način života. Ukoliko inicijativa i referendum prođu, mi smo spremni prihvatiti Unije, one su istarski otok, vežu nas bogate veze, ne samo u prošlosti već i sada.

Što se tiče nadolazećih izbora, 2024. godina je izborna godina u kojoj nas očekuju europarlamentarni izbori te potom parlamentarni. Predsjednik IDS-a je vezano na tu temu kazao kako su trenutno u toku razgovori s predstavnicima liberalnih stranaka te kako je uvjeren da će se okupiti široka koalicija koja može iznjedriti zastupnika kao što je to bio slučaj s Amsterdamskom koalicijom.