IDS - Istarski Demokratski Sabor

IDS - Istarski Demokratski Sabor

13,476

Više od politike - Non solo politica

View on Facebook
IDS, Dalibor Paus i Loris Peršurić ostaju razuman, pristojan i civiliziran glas naših ljudi u 11. sastavu Hrvatskog sabora!👏 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Hvala DUSTRA što ste u meni prepoznali vrijednosti koje i sami zagovarate! Naša zajednička europska suradnja je početak gradnje jedne nove, tolerantnije, centrističke opcije na svim razinama! 🇭🇷💚Želimo ljudima ponuditi konkretne politike, rad i napredak, a ne populizam!Zajedno smo snažniji! 🇭🇷🇪🇺 ... See MoreSee Less
View on Facebook

Posljedice velikog onečišćenja u uvali Kuje

LIŽNJAN – Ovih dana u uvali Kuje na obiteljskoj plaži i sunčalištu bageri miču oblutke uprljane loživim uljem koje je u velikim količinama doplutalo 13. studenog prošle godine i onečistilo velik dio priobalja od Ližnjana do Šišana.

Masne naslage uvukle su se i ispod kamenčića i nije moguće na drugi način očistiti ovu plažu osim da se obluci fizički uklone. Uskoro će se postaviti novi sloj oblutaka. Na moru su postavljene i upijajuće brane da se ne bi širila masnoća kad se podižu zaprljani obluci.

– Plaža je bila sređena prije par godina, ali sada će se dosta materijala opet morati izmijeniti. U protivnom bi se u more stalno vraćalo onečišćenje jer se mazut zavuće ispod kamenčića, doznajemo od Marka Ravnića, načelnika Općine Ližnjan s kojim razgovaramo o tome do kuda se stiglo sa saniranjem katastrofe iz lanjskog studenog.

Nedavno su predstavnici Općine Ližnjan detaljno obišli teren od lučice Šišan do uvale Kuje kako bi detektirali svaku mrlju.

– Obišli smo škrapu po škrapu i napravili elaborat u kojem je označena svaka lokacija s fotografijom gdje treba još raditi. To je osnova, detaljan prikaz onečišćenja na kojem ćemo inzistirati dok se ne očisti. Većina zaprljanja je na škrapama, ali nisu sve pristupačne kupačima. No, tražit ćemo da se očiste, naročito sunčališta prema Šišanu, kazao je ližnjanski načelnik dodajući:

– Počeli su prije dva, tri tjedna, a metoda je ista, mlazne pumpe I zagrijana voda na oko 80 stupnjeva. To ide jako sporo, ali se čisti. Treba puno vremena, ali mi sigurno nećemo dopustiti da ni dijelić ostane neočišćen. Za čišćenje se, radi zaštite okoliša, ne koristi niti jedno sredstvo niti ekološki disperzanti, napomenuo je načelnik Ravnić.

Govoreći o nadolazećoj turističkoj sezoni, načelnik je kazao kako će se prije sezone provesti redovne akcije čišćenja priobalja u kojem će se dijelom obići i ti dijelovi na kojima će se skupljati sve ono što more izbaci.

– Do ljeta će se očistiti što je moguće veća površina, naročito uvala Kuje i obiteljska plaža Salbunić koja je u županijskom registru plaža, kao i sve pristupačne plaže do Šišana, zaključio je načelnik Ravnić.